Teva Sandalen kiezen

Teva Sandalen kiezen

Teva was met rafter Mark Thatcher de grondlegger van de sport en outdoorsandaal, wat eenvoudig begon als een slipper met een enkelband om afglijden te voorkomen is uitgegroeid dat een hele serie modellen van sandalen voor vrijwel elke buiten activiteit. En daarbij is het soms best lastig het overzicht te bewaren. In dit artikel een poging de huidige outdoor modellen en varianten op een rij te krijgen. De  comfort modellen voor de dames volgen een andere keer.

Teva original

Deze sandaal was zoals de naam al aangeeft het originele ontwerp van de teva’s. Een slipper met een enkelband. Omdat de stof tussen de tenen bij langere wandelingen gaat schuren is kwam spoedig een bijgewerkte versie

teva Original
teenslipper met hielband

Teva original universal

De klassieke teva, en een echte sandaal zonder de ’teen’ en de karakteristieke verbinding tussen de enkel- en teenband over de tenen. De band over de tenen is verstelbaar wat ook echt bij teva’s hoort.

De sandaal is verder vrij basic, een eenvoudige zool, geen voering (padding) op de banden. Een prima sandaal voor de urban jungle en lichte buitensport activiteiten. Maar ook op deze teva’s kun je best ver gaan, hoe ver licht sterk aan je voeten en jezelf.

teva originals universal
de teva sandaal

Teva hurricane xlt 2

De hurricane is het eenvoudigste (goedkoopste) model van wat de echte outdoor sandalen zijn. Vergeleken met de original heeft deze een veel betere zool met meer demping en meer grip ook op natte oppervlakken.

teva hurricane dames
Het origineel + stevige zolen


De hurricane 3 kom je ook nog tegen, dat is de voorganger van de xlt. De hurricane 2 is de uitvoering voor kinderen.

Teva terra fi 5 (universal)

De terra fi is al jaren het werkpaard van de teva’s zwaarder, stijver en steviger dan de hurricane. De fi-5, maar ook de lite versie ervan, hebben een behoorlijke bobbel bij de voetholte. T.o.v. de Hurricane valt verder de voering (padding) van de banden op.

Terra Fi5 Universal
Terra Fi5 Universal

De fi-4 kom je ook nog tegen. Dit is de vorige versie van de fi-5. Verschillen zijn niet groot. De zool is anders.

Teva terra fi lite

De terra fi lite is net even wat lichter, wendbaarder en flexibeler dan zijn grote broer. Neemt niet weg dat deze eigenlijk voor dezelfde doelen geschikt is als de fi-4. Keuze zul je moeten maken op pasvorm van het voetbed en kleur. Daarnaast is de lite een paar euro goedkoper.

terra fi lite teva
de terra fi 4, maar dan net alles even lichter


In veel gevallen is de hurricane trouwens ook een prima alternatief voor de fi’s, de hurricane’s zijn aardig wat goedkoper. Het is maar hoeveel waarde je hecht aan de neopreen voering bij de banden.

Teva tanza

Met de tanza begint teva de collectie wat onoverzichtelijk te maken. De tanza zit qua stevigheid, demping en prijs tussen de hurricane en de fi 4/lite in. De tanza is heeft wel padding langs de riemen, een wat andere sluiting en is (nog meer) geschikt voor gebruik in het water. Van deze schoen is er ook een leren versie, die dan weer minder geschikt lijkt voor gebruik met water. Daarnaast is de Tanza te krijgen in wat meer kleur dan de terra fi’s en zijn er kindermaten

teva tanza heren
de hurricane + voering en extra geschikt voor natte ondergrond

Teva Toachi 2

Net als de tanza een wat lichtere en sierlijkere sandaal in vergelijking tot de hurricane en fi. De toachi 2 is te krijgen als variant met neusbescherming, maar in dit soort sandalen is keen eigenlijk weer specialist.

teva - toachi kids
Toachi (kinderen)

Teva northridge

Wordt niet meer gemaakt.

Terwijl bovenstaande teva’s juist steeds meer demping en voering hebben ten opzichte van de originele teva heeft de northridge juist vrijwel niets van dat alles. Het is een dunne zool die je tegen de voet houdt met eenvoudige banden. De schoen is lekker licht en heeft een kleine pakmaat wat hem ideaal maakt als sandaal voor fiets- en wandelvakanties. Je moet wel houden van het blootsvoets gevoel dat bij deze sandaal hoort. De voorloper van de northridge was de zilch met een teenlus northridge is neemt ook al af.

teva northridge
Als je alleen wat bescherming onder je voet wilt

Dus welke teva?

voor stadsgebruik : de original universal

als outdoorsandaal : de Hurricane zeker als budget belangrijk is, ander de fi-4 of fi-lite als grip en demping belangrijk zijn of je last van de banden bij de Hurricane hebt

Smaak: de Tanza en Toachi zijn net iets verfijnder zonder al te veel in te boeten op de ‘outdoor’

Teva’s inlopen

Teva’s hebben eigenlijk geen inlooptijd, wel is het zo dat je voeten bij gebruik langzaam in de zool zinken en steeds beter gaan zitten. Hierom is het ook van belang de achterste band niet meer te verstellen als deze eenmaal goed zit, je wilt je voet die nu lekker zijn plek gevonden heeft niet naar een andere plek dwingen

Bovenstaande overzicht en vergelijking van de teva outdoorsandalen is deels gebaseerd op eigen ervaring en zoektocht. Maar ze zijn niet allemaal zelf gedragen en getest . Aanvullingen en reacties zijn van harte welkom

4 gedachtes aan “Teva Sandalen kiezen

  1. Marieke

    Welke Teva sandaal laat alle tenen dus ook de kleine teen vrij? Die met dat tussenstukje tussen grote teen en tweede teen, dat is duidelijk, maar zijn er ook andere Teva sandalen die de tenen vrij laten?

    1. redactie Bericht auteur

      Volgens mij is bij alle sandalen de kleine teen min of meer bedekt. De voet zou anders best wel ver voor de voorste band uitsteken en dan blijf je hangen met de uitstekende zool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *