Chocoladefondue

Ingrediƫnten voor 6 tot 8 personen:

De fondue

  • 250-300 gram chocolade, puur, melk of wit
  • 1-2 deciliter (slag)room (of Blue Band Finesse voor Koken)
  • 2 eetlepels cognac of ander likeur bijvoorbeeld: Chocoladefondue Sinaasappel

Dipsels

  • diverse fruitsoorten:aarbeien, banaan, ananas, meloen,appel, peer,perik
  • marshmallows
  • koekjes
  • lange vingers
  • cake
  • partjes sinaasappel
  • abrikozen (vers of gedroogd)
  • partjes mango
  • bitterkoekjes
  • botertongen of krakelingen
  • met slagroom gevulde soesje

Bereidingswijze

  1. Chocolade in stukjes breken en met de slagroom in een kleine pan.
  2. Voorzichtig en rustig (Au-bain-marie) onder voortdurend roeren verwarmen, tot alles gesmolten is.
  3. Cognac toevoegen
  4. chocolade overdoen in fonduepan of andere kleine vuurvaste schaal. Deze warm houden boven waxinelichtje(s) of warmhoudplaat.
  5. Fondue serveren met frui, koekjes, marshmallows enzovoorts.

Voor 6-8 personen maken het een klein nagerecht. Met zijn vieren is het ook weg te krijgen.

Dit gerecht is ook een prachtige smeerboel voor een kinderfeestje, alleen heb ik nog geen idee van de hoeveelheden die je dan nodig hebt. Ik hoor het graag. Uiteraard laat je dan de alcohol weg.

Bereidingswijze 2

  1. Smelt de chocola in de magnetron op laag vermogen
  2. Meng er vervolgens de room door

Bereidingswijze 3

  1. Kook de room
  2. Haal de room van het vuur en rasp de chocolade er doorheen

Tips

  1. De verhouding room chocolade is een kwestie van smaak.
  2. Groot fruit in stukjes snijden.
  3. Fruit dat verkleurt vlak voor gebruik snijden of in citroensap dopen.
  4. Als kindermaaltijd de drank weglaten.
  5. In plaats van cognac kan ook andere drank gebruikt worden bijvoorbeeld vieux,wiskey,rum,grand marnier.
  6. Voeg grof gehakte (hazel)noten toe.
  7. Gebruik Toblerone
  8. heel zacht fruit en citrus vruchten blijven minder goed aan prikkers zitten. U kunt ze wel op een (gewone) vork in de chocola laten zakken.
  9. Je kunt de helft van de room door melk vervangen dan wordt het een minder calorierijk geheel
  10. Voeg klontje ongezouten roomboter toe, door de gesmolten chocola roeren.
  11. Maak de fondue niet te heet

couverture-chocolade

Vaak wordt voor chocolade fondue couverture chocolade aangeraden. Couverture-chocolade is chocolade met een hoger gehalte aan cacaoboter die gemakkelijker smelt en meer glanst dan gewone chocolade (te koop bij banketbakkerijen en groothandels). In dit recept zorgt de room ervoor dat de fondue lekker vloeibaar is.

Echte freaks raden juist chocolade met een hoog cacaogehalte van 70 Ć” 80 % aan.

Chocolade FonteinChocoladedfondueFontein

Of wat dacht je van een heuse fontein. Een chocolade fontein kun je huren bij onder andere:

Di Chocolo
Werkendam Bij de chocoladefontein van di Chocolo is het altijd feest. Dip maar eens zo’n vrolijke Jalapipi met marshmellow in die super lekkere Belgische chocola. Of hou een verse aardbei in de fontein en maak er een echte Chocobomba van.
chocoladeval.nl
Deventer
The chocolate fall
Oostvoorne
Chocodrome
Zwolle
Chocolate girl & Smulfontein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>