Voor een kaasfondue ben je niet op een soort kaas aangewezen. Er bestaan meer dan tien ‘officiële’ fonduesoorten met verschillende kaascombinaties. Iedere fondue heeft zijn eigen smaak en elke kaas zijn eigen smeltgedrag. Zo zorgt Emmentaler voor de draden die een fondue kan trekken. Voor fondue heb je eigenlijk een ‘fromage cuit’, een gekookte kaas, nodig zoals Emmentaler en Comte. Door het koken van het wrongsel krijgt de kaas het smeltgedrag dat hem geschikt maakt voor fondue. Bij de meeste Nederlandse kazen is het wrongsel niet verhit geweest en dat maakt ze voor fondue minder geschikt.
Het toevoegen van kruiden, sterke drank en andere smaakmakers, is ‘naar smaak’. Geen liefhebber van kirsch of nootmuskaat? Laat het dan weg of voeg minder toe. De fondue zal er anders door smaken, maar niet noodzakelijkerwijs minder.
Voor een subtiele knoflooksmaak, pan inwrijven, voor een wat meer uitgesproken smaak halve/kwart teentjes in de wijn, (en eruit halen voordat de kaas erbij gaat), of teentje(s) uitpersen en toevoegen.
Gezien de meeste kazen al zout zijn is het toevoegen van zout zelden nodig.
Ga anders naar een goede kaaswinkel en laat je adviseren, neem eventueel een recept mee en varieer daarop afhankelijk van het aanbod in de winkel.
Hoewel kaasfondue weinig nuttige stoffen bevat is het niet geschikt voor een caloriearm dieet of voor mensen die willen afslanken :). Hoeveel energie erin zit hangt af van de kaas en de bereiding maar reken op 1500Kj+ per 100 gram.
Tja, dat heb je weer dat gedoe met smaak en zo, ik heb nog van geen enkele kaasfondue die ik gemaakt heb echt spijt gehad (die eerste keer dat ik eerst de kaas probeerde te smelten daargelaten dan….). Die met Geitenkaas is een aanrader maar die met Kruiden ook. Voor wie geen wijn wil gebruiken is de Mosterkaas een alternatief, het zal verbazen hoe weinig het opvalt dat deze met bier gemaakt is in plaats van wijn.
Onderstaande de meer klassieke recepten met wijn.
Ingrediënten
150g Gruyère
150g Emmenthal
150g Appenzeller
150g Vacherin Fribourg (Gruyere uit het gebied Fribourg )
3 ½ dl Witte Wijn
bindmiddel
1 theelepel citroensap
1-3 theelepel kirsch.
versgemalen zwarte peper
mespunt nootmuskaat
...
Er is een variant die als de klassieke Zwitserse kaasfondue te boek staat. Er bestaat echter niet zoiets als DE kaasfondue, hieronder en basis recept een aantal varianten
Ingrediënten
275 gram Zwitserse gruyère
275 gram Zwitserse emmentaler
300 gram appenzeller
150 gram bleu d Auvergne
250 gram Tilsitter 45+
2 a 3 tenen knoflook
Gemengde peper en zeezout
Bereiding.
Volg de algemene bereiding . Knoflook m...
Ingrediënten
300 gram jonge kaas
200 gram Magor
4 dl. droge witte wijn
1 theel. Majoraan,
bindmiddel
knoflook
Eventueel scheutje port
Bereiding.
Volg de algemene bereiding
Een variant op Kaasfondue Tholstrup Castello
Ingrediënten
400 gram belegen kaas
200 gram Castello blue
4 dl. Witte droge wijn
knoflook
1 eetl. Kirsch
2 eetl. Room
peper
nootmuskaat
allesbinder
Bereiding
Volg de algemene bereiding ...
Ingrediënten
500 gram kaas (bijvoorbeeld eentje van Kaasfondue Basis )
2/5 dl. droge wijn
1 eetl. milde currypasta
Beetje citroensap
knoflook
allesbinder
zwarte peper
Bereiding
Volg de algemene bereiding , als de wijn gesmolten is ...
Ingrediënten
600 gram Boerenkaas
1/2 liter wijn
1 teen knoflook
1 eetlepel Maizena
Ingrediënten
1 blikje truffels
200 gram Gruyère
200 gram Emmenthaler
3 deciliter Champagne
knoflook
Kirsch/Cognac
Bindmiddel
Bereidingswijze
Hak de truffel fijn, bewaar het truffelnat uit het blikje en voeg gehakte truffel en vocht o...
Ingrediënten
400 gram Boeren Comte
200 gram Corgonzola
5 dl droge witte wijn
verse gemalen zwarte peper
bindmiddel
Bereidingswijze
De schimmeldraden van de corgonzola zijn kleiner te krijgen door stevig met een garde te roeren
Ingrediënten
1-3 teentje(s) knoflook
300 gram jong belegen Edammer
300 gram kruidenkaas - bieslook - tuinkruiden - komijn - ...
50 gram blauwschimmel
4dl droge witte wijn
bindmiddel
1 theelepel citroensap
1-3 theelepel(s) kirsch.
Scheutje ...
Ingrediënten
300 gr comte
300 gr reblochan
300 gr beaufort kaas
6 dl witte wijn
nootmuskaat,peper
bindmiddel
Bereidingswijze
Zie bereiding
Ingrediënten
1 teentje knoflook
100 g Parmezaanse kaas
500 g Maaslander jong belegen.
4 eetlepes medium sherry.
mespunt majoraan
2 eetlepels crème fraîche
4 fijngehakte ansjovisfilets
3 dl droge witte wijn
10 g in stukjes gescheurde ba...
Ingrediënten
400 gram roomkaas of jonge Goudse kaas
400 gram kaas, Goudse, lichtbelegen, 48+
3 trostomaten
1 Spaanse peper.
2 bosuitjes
15 gram (verse) koriander
knoflook
0.5 liter witte wijn
bindmiddel
Tabasco
1 komkommer
100 ...
Ingrediënten
1 teentje knoflook
300 g gruyère
300 g emmentaler
3 dl droge witte wijn
bindmiddel
zout
versgemalen zwarte peper
250 gram kastanjechampignons in plakjes
2 fijngesnipperde sjalotjes
½ theelepel gedroogde tijm
3 eetlepes tr...
Ingrediënten
Gemberwortel
200 g magor
400 g Zaanlander mild
3 dl droge cider (brut)
bindmiddel
2 eetlepels calvados of cognac
zout
versgemalen zwarte peper
5 gemberbolletjes
2 eetlepels gembersiroop
Bereidingswijze
Bereiden volgens ...
Ingrediënten
700 gram Nederlandse geitenkaas
1 Crottin de Sevre et Belle (een geitenkeutel)
1 eetlepel (verse) bieslook
1 eetlepel (verse) tijm
5 dl droge witte wijn
bindmiddel
Bereidingswijze
Doe de kaas in 1 keer in de wijn, daarna ...
Ingrediënten
Kaasfondue met Comté of Gruyère
40 gram eekhoorntjes brood
witte peper.
Bereidingswijze
Week de paddenstoelen een dag in de wijn. Schep ze uit de wijn en snijd ze in stukjes. Wijn liefst filteren om zand uit de paddenstoelen kw...
Ingrediënten
knoflook naar smaak
300 gram licht belegen kaas
200 gram kernhem
3 dl droge witte wijn
bindmiddel
1-3 theelepel cognac
circa 20 sprieten verse bieslook
circa 20 takjes versie kervel
mespunt nootmuskaat naar smaak
peper ...
Ingrediënten
200 gram kernhem kaas
600 gram (extra) belegen kaas
1 uitje -
(knoflook)olie om in te bakken
teentje knoflook
500 ml witte wijn
125 ml slagroom
bindmiddel
1 scheutje droge sherry
2 eetlepels geknipte verse biesloo
cayennepeper ...
Ingrediënten
150 gram Tholstrup Castello blauw
500 g belegen Goudse kaas
3 dl droge witte wijn
250 gram champignons
300 gram broccoli (roosjes)
4 eetlepels sherry
bindmiddel
Bereidingswijze
Als je maizena als bindmiddel gebruikt deze ...
Ingrediënten
350 gram belegen Goudse kaas
250 gram mager ontbijtspek of gerookt spek in dikkere plakken gesneden.
2-3 dl droge witte wijn
allesbinder of ander bindmiddel
scheutje Kirsch
nootmuskaat
Bereidingswijze
Snijd de spek in kleine ...
Ingrediënten
300 gram belegen Goudse kaas
300 gram tomaten
knoflook
klontje boter
1 dl. witte wijn
basilicum
paprikapoeder
Bereidingswijze
Gezien de tomaten al veel vocht bevatten heeft deze fondue duidelijk minder wijn. De tomaten ...
Ingrediënten
200 gram Emmentaler
200 gram gruyere
2½ deciliter witte wijn
knoflook,
2 eetlepels citroensao
bindmiddel
eetlepels citroensap*
2 eetlepels tomatenpuree,
¼ theelepel oregano
1¼ deciliter slagroom
Bereidingswijze
Vo...
Ingrediënten
500-600 gram broccoli
200 gram achterham
500 ml droge witte wijn
600 gram jonge kaas
4 eetlepels verse groene pesto
Bereidingswijze
Broccoli ca. 3 minuten in bodempje water koken en in vergiet afspoelen met koud water. Ham ...
Een variant die wat zoeter is dan gewone Zwitserse kaasfondue, wellicht om kinderen kennis te laten maken met kaasfondue.
Ingrediënten
350 gram ananasschijven uit blik
droge witte wijn
400 gram gruyere
200 gram emmentaler
Kerriepoeder
Witte ...
Ingrediënten
400 ml witte wijn
200 g gruyère
300 g cheddar
2 zongedroogde tomaten, fijngesneden
3 bosuitjes, in dunne ringetjes
citroensap
bindmiddel
Bereiden
Algemene bereiding , voeg tijdens het binden het citroensap toe. Dit m...
Een variant op Kaasfondue Geitenkaas
Ingrediënten
400 ml witte wijn
400 gram harde Hollandse geitenkaas
100 gram zachte geitenkaas
knoflook
bindmiddel
15 g verse koriander, fijngesneden
Bereiden
Algemene bereiding . Strooi vlak voor ...
Ingrediënten
400 gram Beemsterkaas jong belegen
400 gram Beemsterkaas extra belegen
50 gram gepelde en gehakte walnoten
1 teentje knoflook
4 dl droge witte wijn of appelsap
bindmiddel
(verse) bieslook
stokbrood
zout, zwarte peper en ...
Ingrediënten
500gr Parrano kaas
2,5 dl. droge witte wijn
bindmiddel
1 theelepel citroensap
1-3 theelepel kirsch.
versgemalen zwarte peper
mespunt nootmuskaat
Bereidingswijze
Volg de algemene Bereidings methode
Ingrediënten
50 gr grof gehakte walnoten
half zakje verse bieslook
knoflook
4 dl droge witte wijn
300 gr geraspte gruyere
300 gr belegen kaas
bindmiddel
zout, peper, nootmuskaat
Bereiden volgens de algemene methode
Op het laatst ...