Ga naar buiten!

Ga naar buiten!

Naar buiten gaan is gezond. Verschillende studies hebben aangetoond dat als mensen dagelijks wat tijd buiten doorbrengen, dat dit een positieve invloed heeft op het welzijn van de mens. Recent is aangetoond dat buiten zijn ook een gunstig effect heeft op het immuunsysteem. Met name een omgeving met veel bomen, zoals een bos en een park, blijkt te zorgen voor de gunstigste resultaten. Het is gebleken dat mensen minder stress ervaren als ze dagelijks naar buiten gaan. Wetenschappers hebben vastgesteld dat het aantal witte bloedlichaampjes stijgt en dat de bloeddruk verlaagt.

Buiten kun je ook uitrusten
Zo hebben ze in Japan een studie gedaan onder 280 gezonde mensen. De ene dag lieten ze de helft van de groep enkele uren in het bos lopen, de andere helft van de onderzoeksgroep liep in de stad. De volgende dag draaiden ze de groepen om. Verrassend was het effect van enkele uren groen per dag: lagere bloeddruk, lagere hartslag, lagere concentraties van het hormoon cortisol.
Het effect is zo groot dat ze er in Japan een term voor bedacht hebben: Shinrin-Yoku. Shinrin-Yoku, te vertalen als een bad in het groen, is het totale plaatje van buiten zijn. Alle zintuigen worden geprikkeld als mensen buiten in de natuur zijn.
Neem eens de proef op de som. Ga naar het bos of het park en concentreer je op je zintuigen. De kans is groot dat je vervolgens de blaadjes hoort vallen, de geur van de planten in je opneemt of een bijzondere vogel spot. Je ontspant vanzelf en laat de stress van werk, thuis of wat dan ook los.
Jammer als je allergisch bent voor pollen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *