Fietsen in Zeeland

Fietsen in Zeeland

Terwijl heel Nederland in de file in de regen staat, fietsen wij in de nazomer-zon door Zeeland. Wat vervelend nou! Ik ben geen pensionado, ik bevind me in die andere categorie: kleine kinderen die nog niet naar school gaan en voor wie het niet uitmaakt of het strand nu in Frankrijk, Zuid-Afrika of Zeeland is. Strand is strand en zee is zee. Zo is het natuurlijk ook.

Die kleine kinderen zitten in de fietskar als wij een rondje van 25 kilometer fietsen. Ik ben een groot fan van knooppunten. Zeeland kent dit principe al een tijdje, maar ik blijf het leuk, handig en eigenlijk geniaal vinden. Je kunt altijd besluiten om langer of korter te fietsen. Je komt de fantastische plaatsnamen tegen, zoals hier op Walcheren: Grijpskerke, Biggekerke, Mariekerke. En je fietst meestal over de rustigste weggetjes. Oke, op een zonnige zondag of een willekeurige dag in het hoogseizoen zal het wel anders zijn, maar nu zijn die landbouwwegen prima te fietsen.

Fietsen in Zeeland

Ze zijn de Zeeuwse variant van de Engelse weggetjes met heggetjes. Wie ooit in Engeland is geweest en van de snelweg is geraakt, weet wat ik bedoel: zeer smalle wegen geschikt voor een auto, met aan weerszijden prachtige heggen van meidoorn en ander struikgewas. In Zeeland zijn de heggen dan wel iets hoger, maar het effect is hetzelfde. Het gewas achter de heg wordt beschermd tegen de wind en de nieuwsgierige fietser zoals ik wil erg graag weten wat er dan achter de heg groeit. Zijn dat dan appelbomen? Of is het een weiland? Of groeit er iets anders? Doorkijkjes geven het antwoord.

Door die landbouwwegen komen wij ook in de volgende situatie terecht. We kunnen niet naar de geplande volgende knooppunt rijden, omdat er een tractor bezig is om de naastgelegen sloot schoon te maken. Oke, geen probleem, dan fietsen we naar een ander knooppunt. En zo zien we een toch wel heel ouderwets agrarisch beeld: schoven. Bij nadere bestudering blijken de schoven gemaakt te zijn van het stro van bonenplanten. Waarom ze er zijn, weet ik niet. Wel dat ik het een leuk gezicht vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *