Tuinieren met kinderen

Tuinieren met kinderen

Of je nu een grote tuin hebt, een kleine, een balkon of helemaal niets, kinderen vinden het fantastisch om te tuinieren. Je stopt een zaadje in de grond, je geeft water en na verloop van tijd groeit er dan wat. En dat kunnen bloemen zijn, zoals zonnebloemen of vergeet-mij-nietjes of Afrikaantjes, maar het kunnen ook kruiden en groente zijn.

Binnen

Heb je geen ruimte voor een eigen tuintje voor je kind, dan kun je ook prima tuinieren in potjes, bakjes en zelfs eierdoosjes. Zelf eerst het potje, bakje of doosje beschilderen draagt bij aan het eigen-tuin-idee. En tuinkers is bijvoorbeeld erg leuk om dan te zaaien. Je kunt er de naam van je kind mee ‘schrijven’. Of het favoriete dier van je kind ‘tekenen’. Veel heeft tuinkers niet nodig: een laagje grond, maar een natte laag watten kan ook, wat water en het groeit vanzelf. Kinderen kunnen elke dag kijken of het zaadje ontkiemd is en of het al groeit. Tuinkers zaaien kun je heel lang herhalen en daardoor leren kinderen het proces van zaaien en oogsten. Veel kruiden, bijvoorbeeld, bieslook, basilicum of peterselie, kun je binnen zaaien en laten groeien. Het staat ook heel leuk in de vensterbank.

Buiten

Als je beschikt over een tuin, dan kun je een zonnig plekje aan je kind geven om zelf te tuinieren. Met stenen of schelpen of krijt baken je het stukje af. Samen ga je vervolgens de grond zaaiklaar maken en zaai je de groente, de kruiden en/of de bloemen erin. Het is natuurlijk het leukste als je kind een eigen schepje en een harkje heeft. Met een eigen gietertje laat je je kind zelf de plantjes water geven. Groente die het zeker goed doen zijn sla en spinazie. Ook leuk zijn aardbeien, diverse soorten boontjes, tomaatjes en pompoenen. Kinderen zien de groente groeien en zullen het geweldig vinden dat die groente op hun bord zo uit de tuin is gekomen. Zelf gedaan!

Saladebak

Geen grond in de tuin of alleen een balkon beschikbaar. Kijk eens naar de saladebak van de welkoop?  Kweek je eigen groenten in deze stoere en stijlvolle bak maar d’r kunnen natuurlijk ook bloemen in. De bak is gemakkelijk en zonder spijkers in elkaar te zetten. Ideaal voor op het balkon, het terras.

 

 

Een reactie op “Tuinieren met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *