Vegetarische barbecue

Vegetarische barbecue

Leg eens wat anders op de barbecue dan vlees. Denk eens aan groente, fruit, tofoe, aardappels, rijst of tortilla’s. Belangrijk om in huis te hebben, afgezien van de ingrediënten, zijn bamboe-sate-prikkers die je een uurtje in het water laat weken en voldoende aluminiumfolie om pakketjes me te maken.

Vegetarische Kebab

Een sate van tofoe (en/of tempeh) maak je door circa 24 uur van tevoren te marineren en in de koelkast te bewaren. Rijg ze aan de prikker en rooster ze in tien minuten gaar op de barbecue. De tofoe kun je afwisselen met paprika,  champignons, uien, courgette, tomaatjes, komkommers, aubergine etc, etc. Natuurlijk kun je ook alleen maar groente-sticks maken. Varieer met kleur en gebruik vooral groente die snel en makkelijk gaar kunnen worden.

Groente die je prima op de barbecue kunt leggen zijn bijvoorbeeld: puntpaprika’s (ingesmeerd met olijfolie en geperste knoflook), maiskolven (gemarineerd met sesamolie, knoflook, limoensap en ketjap ), champignons (gevuld met roomkaas), portobello’s (gevuld met pesto en gewikkeld in aluminiumfolie). Gepofte aardappels doen het natuurlijk ook goed. De aardappel, niet te groot want dat duurt lang, boen je eerst schoon, kerf een snee in de schil, pak het in in alweer die aluminiumfolie en leg het vervolgens op de barbecue. En weleens gedacht om rijst te laten na-garen in een paprika, een druivenblad of een bananenblad? Met verschillende ingrediënten kun je zo eindeloos variëren.

Absoluut om te watertanden is fruit op de barabecue. Snij een sneetje in de ongepelde banaan, vul het op met chocola en kokos, wikkel het in de folie en na 15 minuten is het klaar. Ander fruit dat je kunt vullen, inwikkelen en stoven: vijgen of peren met blauwe kaas, perziken met bitterkoekjes, ananas met koriander, mango met oude kaas…kwestie van vooral smullen! Fruit als aardbeien en sinaasappel kun je ook prima aan een prikker te rijgen. Dan is het iets sneller klaar.

Wil je een keer wat anders dan stokbrood erbij? Wraps en tortilla’s kunnen gevuld en ingewikkeld in de folie natuurlijk ook op de barbecue. Gaartijd is circa 15 minuten. Pitabroodjes doen het eveneens goed. Zonder vulling zijn ze in een kleine 10 minuten gaar.

Kortom, een barbecue zonder vlees is niet alleen leuk en aardig voor je vegetarische vrienden, maar vooral erg lekker en afwisselend. Geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *