Istanbul, wereldstad in opkomst

Istanbul, wereldstad in opkomst

Istanbul ligt deels in Europa, deels in Azië, gescheiden door de rivier de Bosporus, die door Istanlul stroomt. Het is een kospomolitische stad (ruim 14 miljoen inwoners) die de laatste jaren erg in trek is bij buitenlandse toeristen, vergelijkbaar met de enorme aandacht die Barcelona pakweg twintig jaar geleden kreeg. Istanbul is slechts een uur of drie vliegen van Schiphol en vliegtickets naar Istanbul kosten de laatste tijd erg weinig.

istanbul-bosporus

De brug die Azië met Europa verbindt

De stad werd in het jaar 667 voor Christus gesticht door Grieken, die het Byzanthium noemen. Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk werd het de hoofdstad van het Byzantijnse Rijk. Istanbul heette toen nog Constantinopel .

Topkapi Paleis

Een bezoek aan het sprookjesachtige Topkapi paleis is een must als je in Istanbul bent.  Zo kun je zien hoe de oppermachtige Sultans vroeger leefden. Het paleis herbergt enkele bijzondere musea. Ook de oude muren van Constantinopel zijn een bezoek meer dan waard.  Daar vlak bij ligt Sulukule, de oudste zigeunerbuurt van Europa. Natuurlijk kan je niet om de vele moskeeën en kerkgebouwen heen, zoals de beroemde Haghia Sofia, de Süleymaniye moskee en de Hagia Irene. Maar vergeet ook de mooie synagogen niet, in het bijzonder de Neve Shalom synagoge. Ook kenmerkend voor de stad zijn de tientallen bazaars, waaronder de Grote Bazaar van Istanbul, het eerste en grootste overdekte winkelcentrum in de wereld.

Een bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan een hamam, een traditioneel badhuis waar je lichaam wordt gescrubd en gemasseerd.

Uitgaan en eten

De Turkse keuken is één van de rijkste keukens ter wereld. Tussen de middag is het eten van mezze, de Turkse variant van tapas erg populair. Istanbul heeft een zinderend nachtleven dat zich in verschillende wijken afspeelt – eigenlijk overal behalve in het oude centrum dat ’s nachts doodstil is en waar niets gebeurt. Vooral de smalle straatjes rond de İstiklal Caddesi in Beyoğlu en de buurt rond de Galatatoren zitten vol met cafés en discotheken. Langs de Bosporus tref je de wat chiquere clubs aan, waaronder een vestiging van de oorspronkelijk Amsterdamse Supperclub. Deze clubs zijn zo kosmopolitisch, dat veel hippe mensen een goedkoop ticket bij Corendon boeken om hier één avond los te gaan. Aan de Aziatische kant zijn nauwelijks discotheken, maar in Kadıköy is wel een gezellige Barstraat (Barlar Sokağı)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *