Met het vliegtuig of met de auto?

Met het vliegtuig of met de auto?

Volgens de laatste cijfers van het CBS gingen bijna 10 miljoen Nederlanders op vakantie naar het buitenland in 2012. De meest populaire bestemmingen waren veruit: Frankrijk, Spanje en Duitsland. 52% van de vakantiegangers ging op reis met de auto en 41% koos voor het vliegtuig.

auto-vliegtuig

Bijvoorbeeld

Voor twee personen van Amsterdam naar Alicante, Spanje kost het €288 voor een retour vliegticket en €580 voor dezelfde trip met de auto. Maar als je met een familie van vier van Amsterdam naar Alicante gaat, veranderen de kosten. Dan is het ineens goedkoper om met de auto te gaan. Want vier retour vliegtickets kosten samen €1150 en de autorit €930.

Bedenkt wel goed hoe lang je vakantie is. Kan je het je veroorloven om lang in de auto te zitten? En bedenk je goed waarom je op vakantie gaat. Als je gaat om lekker uit te rusten aan het strand, dan is het vliegtuig waarschijnlijk voor de hand liggender. Zo ook als je bepakt en bezakt met kinderen op vakantie gaat. Want met kinderen achterin duurt de reis minstens een keer zo lang. Als ouders begrijp je waar je voor getekend hebt, maar kinderen zijn een stuk minder vergevingsgezind na 8 uur vastgezeten te hebben op de achterbank.

Maar als het je juist om de road trip gaat dat is er natuurlijk maar een winner: de auto. Bereken voor vertrek goed hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn aan benzine, eventuele tolbetalingen, veerponden, overnachtingen en vignettes om überhaupt een land in te komen (denk Zwitserland).

Als je voor het vliegtuig kiest dan kan je altijd nog op je bestemming een auto huren om het land beter te verkennen. Check voordat je een auto huurt de website van huurautoverzekering. Zij geven je de mogelijkheid om het eigen risico op je huurauto volledig af te kopen. Op die manier hoef je niet wakker te liggen als je schade aan je gehuurde auto oploopt.

Bronnen:

• Huurautoverzekering
• Centraal Bureau voor de Statistiek (PDF)
Travelmath

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *