Lekkere tomaten voor tuin en balkon

Lekkere tomaten voor tuin en balkon

Welk tomatenras voor welke toepassing

Zelf tomaten kweken is leuk en lekker om te doen. Op zich is het kweken van een tomatenplant helemaal niet zo moeilijk. Als de tomatenplanten op een warme en zonnige plek in de moestuin staan en het niet te veel regent is een goede oogst gegarandeerd. Hoe je het beste tomaten kunt kweken, daar is op internet is al genoeg over geschreven.

Maar welk tomatenras kan je nu het beste kweken voor bijvoorbeeld een lekkere pastasaus. Of als je lekkere zoete tomaatjes wilt kweken die je kinderen graag snoepen, welke tomatenzaden zaai je dan? Daar vind je in dit artikel meer informatie over.

De beste tomatenrassen voor pastasaus

Een bekend ras voor pastasausen is natuurlijk het tomatenras San Marzano. De planten
zijn trage groeiers en kunnen veel warmte verdragen. De roma-vormige vruchten bevatten nauwelijks sap of zaden en zijn goed vlezig. Persoonlijk vind ik de smaak te melig. De melige smaak verdwijnt wel voor een deel tijdens het koken, maar er zijn beter smakende romatomaten.

Cornue-Des-Andes

Mijn persoonlijk favoriet is de tomaat Cornue Des Andes. De tomatenplanten van dit ras geven tomaten die puntige van vorm zijn en 15 tot 20 cm lang kunnen worden. Ook deze tomaten bevatten weinig sap en zaden, maar de smaak is veel beter. De vruchten hebben een dunne huid en zacht vruchtvlees. In ovengerechten smelt dit vruchtvlees bijna. De smaak na verhitting van de tomaten is een volle aromatische tomatensmaak, zonder zuur. Het huidje is dun, waardoor deze niet eerst verwijdert hoeft te worden. Ik gebruik deze tomaten voor sausen, soepen en ovengerechten, eigenlijk in alle gerechten waar tomaten worden verhit.

De beste tomatenrassen voor op brood of in salades

Tomaten die in salades of op brood gegeten worden, moeten stevig zijn en de verhouding tussen zoet en zuur moet in balans zijn. Er zijn natuurlijk heel veel tomatenrassen die hiervoor in aanmerking komen. Een persoonlijke favoriet van mij is Oxheart Giant. Deze krachtige groeier geeft grote sappige vruchten die maar liefs 200 gram kunnen wegen. Ondanks dat de tomaten groot zijn, rijpen de tomaten van Oxheart Giant als één van de eerste. De smaak is zacht en zoetig. Hoewel hij wel sappig is, bevat deze hartvormige tomaat een goede structuur, waardoor hij niet te nat is voor salades of op brood.

De beste snoeptomaten

Bijna iedereen weet het, hoe kleiner de tomaat hoe zoeter hij smaakt. Cherry tomaten zijn van alle tomatenrassen dan ook het lekkerst om zo uit het vuistje te eten. Een bij mij jaarlijks terugkerend tomatenras is F1 Super Sweet 100. Dit is een F1 ras die lange trossen maakt, waaraan heerlijke zoete, rode cherry tomaatjes groeien. De planten zijn erg gezond en geven een goed productie.

Natuurlijk is het leuk een schaal met heerlijke rode cherry tomaatjes neer te zetten, maar als je een aantal verschillende kleuren cherry’s in een schaal mengt is het helemaal een feest om te zien. Voor mij persoonlijk is Black Cherry de aller lekkerste tomaat om te snacken. Zoals de naam al doet vermoeden is de kleur paars/zwart. De smaak is zoet en wat kruiderig en de structuur van de tomaat geeft een mondgevoel van de druif. Black Cherry heeft eigenlijk maar 1 nadeel. De productie is niet heel groot, doordat de trossen wat kort blijven. Wij lossen dit thuis op door meer planten te planten 😉

oranje-tomaat

Nu we een rode en een paars/zwarte kleur hebben, moet er ook een oranje kleur bij om het er echt feestelijk eruit te laten zien. Sunlight is een oranje cherry tomaat, met ook een fantastische smaak. Deze tomaatjes hebben een knapperige bite en de zoet-zuur verhouding maakt de tomaat spannend. Ook dit is een ras die ik elk jaar weer plant. De productie is goed, alleen scheuren de vruchten na een regenbui wat makkelijker dan bij de andere rassen.

Tomaten voor op een Balkon

Als je maar beperkt de ruimte hebt om tomaten te kweken, dan zijn de struiktomaten een goede optie. Dit zijn niet, zoals de hierboven beschreven rassen, lange planten. De struiktomaten worden niet hoger dan 50 cm en zijn hierdoor ideaal om in een pot te laten groeien. F1 Balkoni red is één van de kleinste struikrassen. De plant geeft lekkere rode cherry tomaten. Het mooie is dat aan een struiktomaat niets hoeft te worden gedaan. Niet dieven, opbinden of bladeren plukken, alleen water geven is van belang.

Minibel is ook een struiktomaat. Dit ras wordt met 50 cm iets groter dan F1 Balkoni Red. Ook deze pottomaat geeft heerlijke rode cherry tomaten. Iedere dag een paar verse tomaatjes van het balkon of terras dat is toch heerlijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *