Achterhoekse wijnen

Achterhoekse wijnen

Vroeger ging je een wijnroute in Duitsland of Frankrijk rijden. Tegenwoordig kun je dat ook in eigen land doen. Sinds 2004 is een aantal boeren in de Achterhoek begonnen met het verbouwen van wijndruiven. Nu, zes jaar later, kun je uitgebreid kennis maken met fantastische Achterhoekse wijnen. Rood, wit of rosé.

Circa een decennium geleden was het inderdaad nog ondenkbaar dat goede wijn uit Nederland zou kunnen. Er was altijd net te weinig zon, de temperaturen bleken vaak net te laag en de wind speelde ook een vervelende rol. Als het al mogelijk was om wijn te verbouwen, dan kon dat alleen op beschutte plaatsen. Helaas was de opbrengst ook dan vaak te mager om te spreken van een goede wijnoogst met een hoge kwaliteit. Nieuwe druivenrassen en nieuwe vinificatietechnieken hebben ervoor gezorgd dat wijnbouw in Nederland inmiddels mogelijk is. En de Achterhoek is in zes jaar tijd ons eigen wijngebied geworden.

De vruchtbare grond in deze streek is namelijk zeer geschikt gebleken om succesvol wijndruiven te telen. Twintig wijnboeren, waarvan twaalf verenigd in een coöperatie, delen met elkaar hun kennis. Met behulp van (externe) deskundigen hebben zij de de techniek van wijnbouw zich eigen gemaakt. Centraal staat hierbij de beheerste groei: snoeien doet groeien. Misschien niet dit jaar maar wel het jaar erop. Het geduld, de toewijding en de groei werpen duidelijk hun vruchten af. De opbrengst in zowel kwantiteit als kwaliteit van de wijnstokken is jaarlijks toegenomen. De verwachting is dat komend najaar weer tienduizenden liters rode, witte en rosé wijnen worden geproduceerd.

Met namen als Johaniter, Rondo en Solaris spreken de wijnen tot de verbeelding. Er straalt klasse en kwaliteit vanaf. En dat de wijnen niet alleen een leuk streekproduct zijn, mag blijken uit het feit dat diverse wijnen door vooraanstaande vinologen zijn onderscheiden. Maar de klapper is toch wel dat vanaf november 2010 de KLM, op aanraden van wijnkenner Hubrecht Duijker, Achterhoekse wijn opneemt in het assortiment in de business class.

Om kennis te maken met de Achterhoekse wijnen zijn er nu drie routes uitgestippeld die langs alle wijngaarden gaan. Ze zijn gebaseerd op het knooppuntennetwerk van de Achterhoek. Hierdoor zijn ze prima te fietsen. Met de auto is het uiteraard ook mogelijk om de wijngaarden te bezoeken, een rondleiding te krijgen, wijn te mogen proeven of een doos wijn te kopen. De routes variëren in afstand, van 55 tot 78 kilometer en in vertrekpunt. Op de website www.achterhoeksewijnen.nl staan de wijnroutes en de adressen van de wijngaarden vermeld.

Tussen half september en eind oktober is het mogelijk om mee te helpen de druiven te plukken. Tevens worden diverse evenementen georganiseerd. Wellicht dat het weekend van 25 en 26 september extra druk is, er is dan de Nationale Open Dag van de Wijngaarden.

Hoogste tijd om deze herfst eens kennis te maken met de Achterhoek en haar wijnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *