Blog

Pannenkoeken

Dit is mijn pannenkoekrecept. Dit recept is als voorbeeld voor meerdere variaties, waarvan er een aantal onderaan het recept staan.

Mijn motivatie voor dit recept komt voort uit een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde van de KRO over wat er nou in de kant-en-klare mix zit. Dit geld voor pannenkoeken, maar ook voor cake, cupcake en kruidenmixen. En daar kwam uit dat kant-en-klare pannenkoekenmix alleen maar bloem, zout en een soort stabilisator bevat. Dus waarom niet zelf maken. Pannenkoek is per stuk zelf goedkoper en je weet wat er in zit.

Zodoende het recept. Geniet er van.

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem
  • 4 eieren
  • 1 liter melk
  • Zout
  • Zonnebloemolie

Benodigdheden:

  • Koekenpan met anti-aanbaklaag
  • Mixer
  • Kom (voor het beslag)
  • Spatel
  • (Soep)-lepel

Bereiding:

  1. Zet de koekenpan op het vuur en laat deze goed warm worden,
  2. Meng de bloem, eieren, melk en mespuntje zout door elkaar. Zorg dat er geen klontjes meer in het beslag zitten, dit is echt niet lekker om te eten.
  3. Verdeel een beetje olie in de pan. Wrijf dit door de pan met een stukje keukenpapier, zodat er geen olie meer door de pan loopt.
  4. Zet het vuur onder de pan hoog.
  5. Verdeel met een licht draaiende beweging een lepel beslag in de pan. Meer beslag – dikkere pannenkoek, minder beslag – dunnere pannenkoek.
  6. Laat het beslag met rust tot de bovenkant bijna gestold is.
  7. Draai vervolgens de pannenkoek voorzichtig om.
  8. Bak kort de andere kant van de pannenkoek en….
  9. Eet Smakelijk.

Variatie tip:

  • Bestrooi of besmeer de pannenkoek met suiker, poedersuiker, stroop en/of chocopasta.
  • Bak wat ontbijtspek in de pan voor je het beslag in de pan doet voor een heerlijke spek pannenkoek. Dit kan ook met plakjes appel of ananas.
  • Strooi wat kaas over de pannenkoek voor dat de bovenkant gestold is voor een kaas-pannenkoek.

Groente Lasagne

Ingredienten:

  • Lasagnebladeren
  • 2 uien
  • 4 tot 6 tenen knoflook
  • 1 bakje (kastanje) champignons (250gr)
  • olijf- of zonnebloemolie
  • 1ltr Passata of gezeefde tomaten
  • 4 theelepels oregano (gedroogd)
  • 1 courgette
  • 1 Aubergine
  • 150 gr geraspt (Parmezaanse) kaas
  • Peper
  • Zout

Benodigdheden:

  • Mes
  • Ovenschaal
  • Snijplank
  • Keukenmachine (grof snijblad en messen)
  • Koekenpan
  • Oven (temp. 200ºC)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  2. Vet de overschaal in met een dunne laag olie. Dit om het plakken van de lasagnebladeren aan de ovenschaal.
  3. Schil de uien en knoflook. Maak de champignons schoon en snij het steeltje van de champignons.
  4. Hak de uien, knoflook en champignons klein in de keukenmachine.
  5. Bak dit mengsel op laag vuur in de koekenpan kort aan.
  6. Maak ondertussen de courgette en aubergine schoon en snij deze in 4-en.
  7. Zet het grove snijblad (julienne) op je keukenmachine en snij de courgette en aubergine.
  8. Voeg de gesneden courgette en aubergine toe aan de uien, knoflook en champignons.
  9. Draai het vuur hoog en bak de groente zodat een deel van het vocht uit de groente verdampt.
  10. Laat de groente van het vuur even afkoelen.
  11. Meng nu de passata met de oregano en breng op smaak met peper en zout.
  12. Verdeel een dun laagje groente in de overschaal en bedek met de passata.
  13. Vervolgens een laag lasagnebladeren.
  14. Ga door met stap 12 en 13 tot de groente op is.
  15. Let op: eindigen met groente of een laagje passata anders verbranden de bovenste lasagnabladeren in de oven.
  16. Verdeel nu de geraspte kaas over de schaal.
  17. Plaats de schaal in de voorverwarmde oven voor circa 30 min op 200ºC of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
  18. En eet smakelijk….

Variatie:

  • Voor de vleeseters onder ons: bak circa 200gr rundergehakt samen met de groente. En bouw hier je lasagne mee op.

Tomatensoep

Ingredienten:

  • 1,5 liter water
  • 1 grote ui
  • 4 tot 6 tenen knoflook
  • olijf- of zonnebloemolie
  • 1 groot blikje tomatenpuree (140 gr)
  • 2 theelepels oregano (gedroogd)
  • 3 bouillonblokjes (groente of rund)
  • 1 kg (roma-)tomaten
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper
  • zout

Benodigdheden:

  • Mes
  • Soeppan
  • Snijplank
  • Wokpan (eventueel)

Bereiding:

  1. Zet een grote soeppan op het vuur en laat deze alvast opwarmen. Laat circa 1,5 liter water koken in de waterkoker.
  2. Snij de ui en knoflook fijn en fruit deze op laag vuur in de soeppan in de olijfolie. Voeg de tomatenpuree, oregano en paprikapoeder toe en bak deze voor 1 a 2 minuten mee.
  3. Snij de tomaten in blokjes en voeg ze toe aan het ui-knoflook- tomatenpureemengsel. Laat dit geheel circa 15 a 20 minuten meebakken tot de tomaten uit elkaar vallen.
  4. Voeg hier aan de bouillonblokjes toe en laat deze oplossen.
  5. Schenk hierna circa 1,5 liter water bij de tomaten en laat dit zachtjes doorkoken op laag vuur voor circa 15 minuten.
  6. Pureer met een staafmixer de soep tot deze glad is en geen stukjes ui of tomaat bevat. Proef de soep en voeg naar eigen smaak peper en zout toe.
  7. En…….. Eet smakelijk.

Variatie:

  • Voeg bij het serveren een klein schuitje kookroom toe met wat fijngesneden lente-ui.
  • Voeg na het pureren gesneden soepgroente toe.
  • Wok kort wat touge met lente ui en voeg dit kort voor serveren toe voor een Aziatische twist. Laat bij deze variant de oregano en basilicum achterwegen.

Courgettesoep

Hierbij mijn eerste wekelijkse food-blog. Ik hoop dat jullie het leuk en lekker vinden. Reacties en op- en aanmerkingen zijn altijd welkom.

Ingredienten:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1500 ml groentebouillon (3-4 groentebouillon blokjes)
  • 8 middelgrote courgettes , in blokjes
  • handvol verse peterselie, fijngehakt (eventueel)
  • 150 ml kookroom
  • versgemalen zwarte peper en zout, naar smaak

Benodigdheden:

  • Mes
  • Staafmixer, blender
  • Soeppan

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een grote pan op matig vuur.
  2. Bak de ui en knoflook hierin 3 minuten.
  3. Voeg de bouillon, courgettes en peterselie toe en laat afgedekt 10 minuten zachtjes koken.
  4. Pureer de soep met een staafmixer.
  5. Roer de slagroom erdoor (bewaar wat ter garnering) en breng op smaak met peper en zout.
  6. Garneer de soep met een scheutje room en eventueel wat fijngehakte peterselie.

Serveertip!!

  • Snij een ciabatta of focaccia brood in dunne plakjes en strooi er wat Parmezaanse kaas over en bak af in de oven op 220C voor      5-7 minuten

En eet smakelijk

Winterzon of Wintersport

Nog op vakantie met kerst? En wordt het dan wintersport of winterzon? Hoewel wintersport nog de meest populaire vakantie tijdens de wintermaanden is, is de winterzon sterk in opkomst. Even lekker vitamine-D tanken.

Als je op wintersport gaat zul je niet zo snel aan sandalen en slippers denken, eerder aan een setje slofsoffen voor ’s avonds.

The tent mule, niet alleen voor in de tent maar ook heerlijk als 's avonds de skischoenen uit gaan.

The tent mule, niet alleen voor in de tent maar ook heerlijk als ’s avonds de skischoenen uit gaan.

Of wellicht een setje badslippers voor zwembad en sauna, want steeds meer wintersport accommodaties bieden ook wellness faciliteiten aan. En dan heb je meestal ook een badpak nodig.

Maar ga je op zonvakantie in de winter, dan is het wellicht toch meer nodig om nieuwe zwemkleding of sandalen aan te schaffen.

In de regulaire winkels is het aanbod op dit moment zeer beperkt,zeker voor badmode, gelukkig is het aanbod online een stuk uitgebreider. Sterker nog veel badmode is daar extra voordelig te vinden aangezien er ook in de online pakhuizen ruimte moet komen voor de collectie van 2015.

De Teva Kayenta studded is een alround sandaal, prima geschikt voor het strand maar ook sierlijk genoeg voor een avond uit

De Teva Kayenta studded is een alround sandaal, prima geschikt voor het strand maar ook sierlijk genoeg voor een avond uit

Lekkere tomaten voor tuin en balkon

Welk tomatenras voor welke toepassing

Zelf tomaten kweken is leuk en lekker om te doen. Op zich is het kweken van een tomatenplant helemaal niet zo moeilijk. Als de tomatenplanten op een warme en zonnige plek in de moestuin staan en het niet te veel regent is een goede oogst gegarandeerd. Hoe je het beste tomaten kunt kweken, daar is op internet is al genoeg over geschreven.

Maar welk tomatenras kan je nu het beste kweken voor bijvoorbeeld een lekkere pastasaus. Of als je lekkere zoete tomaatjes wilt kweken die je kinderen graag snoepen, welke tomatenzaden zaai je dan? Daar vind je in dit artikel meer informatie over.

De beste tomatenrassen voor pastasaus

Een bekend ras voor pastasausen is natuurlijk het tomatenras San Marzano. De planten
zijn trage groeiers en kunnen veel warmte verdragen. De roma-vormige vruchten bevatten nauwelijks sap of zaden en zijn goed vlezig. Persoonlijk vind ik de smaak te melig. De melige smaak verdwijnt wel voor een deel tijdens het koken, maar er zijn beter smakende romatomaten.

Cornue-Des-Andes

Mijn persoonlijk favoriet is de tomaat Cornue Des Andes. De tomatenplanten van dit ras geven tomaten die puntige van vorm zijn en 15 tot 20 cm lang kunnen worden. Ook deze tomaten bevatten weinig sap en zaden, maar de smaak is veel beter. De vruchten hebben een dunne huid en zacht vruchtvlees. In ovengerechten smelt dit vruchtvlees bijna. De smaak na verhitting van de tomaten is een volle aromatische tomatensmaak, zonder zuur. Het huidje is dun, waardoor deze niet eerst verwijdert hoeft te worden. Ik gebruik deze tomaten voor sausen, soepen en ovengerechten, eigenlijk in alle gerechten waar tomaten worden verhit.

De beste tomatenrassen voor op brood of in salades

Tomaten die in salades of op brood gegeten worden, moeten stevig zijn en de verhouding tussen zoet en zuur moet in balans zijn. Er zijn natuurlijk heel veel tomatenrassen die hiervoor in aanmerking komen. Een persoonlijke favoriet van mij is Oxheart Giant. Deze krachtige groeier geeft grote sappige vruchten die maar liefs 200 gram kunnen wegen. Ondanks dat de tomaten groot zijn, rijpen de tomaten van Oxheart Giant als één van de eerste. De smaak is zacht en zoetig. Hoewel hij wel sappig is, bevat deze hartvormige tomaat een goede structuur, waardoor hij niet te nat is voor salades of op brood.

De beste snoeptomaten

Bijna iedereen weet het, hoe kleiner de tomaat hoe zoeter hij smaakt. Cherry tomaten zijn van alle tomatenrassen dan ook het lekkerst om zo uit het vuistje te eten. Een bij mij jaarlijks terugkerend tomatenras is F1 Super Sweet 100. Dit is een F1 ras die lange trossen maakt, waaraan heerlijke zoete, rode cherry tomaatjes groeien. De planten zijn erg gezond en geven een goed productie.

Natuurlijk is het leuk een schaal met heerlijke rode cherry tomaatjes neer te zetten, maar als je een aantal verschillende kleuren cherry’s in een schaal mengt is het helemaal een feest om te zien. Voor mij persoonlijk is Black Cherry de aller lekkerste tomaat om te snacken. Zoals de naam al doet vermoeden is de kleur paars/zwart. De smaak is zoet en wat kruiderig en de structuur van de tomaat geeft een mondgevoel van de druif. Black Cherry heeft eigenlijk maar 1 nadeel. De productie is niet heel groot, doordat de trossen wat kort blijven. Wij lossen dit thuis op door meer planten te planten 😉

oranje-tomaat

Nu we een rode en een paars/zwarte kleur hebben, moet er ook een oranje kleur bij om het er echt feestelijk eruit te laten zien. Sunlight is een oranje cherry tomaat, met ook een fantastische smaak. Deze tomaatjes hebben een knapperige bite en de zoet-zuur verhouding maakt de tomaat spannend. Ook dit is een ras die ik elk jaar weer plant. De productie is goed, alleen scheuren de vruchten na een regenbui wat makkelijker dan bij de andere rassen.

Tomaten voor op een Balkon

Als je maar beperkt de ruimte hebt om tomaten te kweken, dan zijn de struiktomaten een goede optie. Dit zijn niet, zoals de hierboven beschreven rassen, lange planten. De struiktomaten worden niet hoger dan 50 cm en zijn hierdoor ideaal om in een pot te laten groeien. F1 Balkoni red is één van de kleinste struikrassen. De plant geeft lekkere rode cherry tomaten. Het mooie is dat aan een struiktomaat niets hoeft te worden gedaan. Niet dieven, opbinden of bladeren plukken, alleen water geven is van belang.

Minibel is ook een struiktomaat. Dit ras wordt met 50 cm iets groter dan F1 Balkoni Red. Ook deze pottomaat geeft heerlijke rode cherry tomaten. Iedere dag een paar verse tomaatjes van het balkon of terras dat is toch heerlijk.

 

Teva herfst sneaker Alameda voor heren

Teva is op deze blog verschillende keren aan bod geweest met schoenen die soms ver staan van de sandalen waar Teva zijn collectie ooit mee begon. Ook in de Alameda is weinig van een sandaal terug te vinden. Het is een sportieve sneaker geschikt voor de metro-man. Deze sneaker is dan wel weer waterafstotend en voorzien van een goed zool en de stevigheid van een wandelschoen.

teva-ALAMEDA

Prima geschikt om een groot deel van de herfst, winter en lente mee door te komen. Verkrijgbaar in verschillende kleuren bij onder andere teva online, de bever en spartoo

Wat zijn de wollen chaps in hay day

In het populair spel hay day kun je op de naaimachine wollen chaps maken. Maar wat zijn dat? De afbeelding is heel klein, met wat fantasie kun je er pantoffels van maken of moffen. Maar dat zijn het niet. De sterren op de chaps geven al weg dat het iets te maken moet hebben met Amerikaanse folklore. En als je zoekt op de Engelse term wooly chaps is snel duidelijk. Het zijn wollen beenstukken die door cowboys en girls gedragen worden over de broek om lekker warm te blijven. Er is een Engelse wikipedia over.

In hay day komen wel eer typisch Amerikaanse producten voor zoals de muffins en de peperoni popcorn, maar de wollen chaps zijn wel het meest uitgesproken.

Pantoffels van Laurent Davids

laurent-david-pantoffel
Slofsokken zijn populair op life-time, het artikel uit 2012 is nog steeds een van de best bezochte pagina’s op deze site. En de informatie is nog steeds redelijk actueel.

Maar zo af en toe komen er nieuwe sloffen langs, of pantoffels zoals Laurent Davids ze zelf noemt. Het merk is voornamelijkb bekend om zijn tassen maar heeft in aanloop van de winter nu ook een serie leuke slofsokken op de markt gebracht.

Foto en meer info sooco