Kaasfondue Recepten

CC BY 2.0De Kazen

Voor een kaasfondue ben je niet op een soort kaas aangewezen. Er bestaan meer dan tien ‘officiële’ fonduesoorten met verschillende kaascombinaties. Iedere fondue heeft zijn eigen smaak en elke kaas zijn eigen smeltgedrag. Zo zorgt Emmentaler voor de draden die een fondue kan trekken. Voor fondue heb je eigenlijk een ‘fromage cuit’, een gekookte kaas, nodig zoals Emmentaler en Comte. Door het koken van het wrongsel krijgt de kaas het smeltgedrag dat hem geschikt maakt voor fondue. Bij de meeste Nederlandse kazen is het wrongsel niet verhit geweest en dat maakt ze voor fondue minder geschikt.

Het toevoegen van kruiden, sterke drank en andere smaakmakers, is ‘naar smaak’. Geen liefhebber van kirsch of nootmuskaat? Laat het dan weg of voeg minder toe. De fondue zal er anders door smaken, maar niet noodzakelijkerwijs minder.

Voor een subtiele knoflooksmaak, pan inwrijven, voor een wat meer uitgesproken smaak halve/kwart teentjes in de wijn, (en eruit halen voordat de kaas erbij gaat), of teentje(s) uitpersen en toevoegen.

Gezien de meeste kazen al zout zijn is het toevoegen van zout zelden nodig.

Ga anders naar een goede kaaswinkel en laat je adviseren, neem eventueel een recept mee en varieer daarop afhankelijk van het aanbod in de winkel.

Voedingswaarde.

Hoewel kaasfondue weinig nuttige stoffen bevat is het niet geschikt voor een caloriearm dieet of voor mensen die willen afslanken :).  Hoeveel energie erin zit hangt af van de kaas en de bereiding maar reken op 1500Kj+ per 100 gram.

De lekkerste

Tja, dat heb je weer dat gedoe met smaak en zo, ik heb nog van geen enkele kaasfondue die ik gemaakt heb echt spijt gehad (die eerste keer dat ik eerst de kaas probeerde te smelten daargelaten dan….). Die met Geitenkaas is een aanrader maar die met Kruiden ook. Voor wie geen wijn wil gebruiken is de Mosterkaas een alternatief, het zal verbazen hoe weinig het opvalt dat deze met bier gemaakt is in plaats van wijn.

De Recepten

Onderstaande de meer klassieke recepten met wijn.

Klassieke Zwitserse Kaasfondue

Klassieke Zwitserse Kaasfondue

Ingrediënten 150g Gruyère 150g Emmenthal 150g Appenzeller 150g Vacherin Fribourg (Gruyere uit het gebied Fribourg ) 3 ½ dl Witte Wijn bindmiddel 1 theelepel citroensap 1-3 theelepel kirsch. versgemalen zwarte peper mespunt no...

Varianten op de klassieke kaasfondue

Er is een variant die als de klassieke Zwitserse kaasfondue te boek staat. Er bestaat echter niet zoiets als DE kaasfondue, hieronder en basis recept een aantal varianten

Zwitserse Kaasfondue Variant Westland

Ingrediënten 275 gram Zwitserse gruyère 275 gram Zwitserse emmentaler 300 gram appenzeller 150 gram bleu d Auvergne 250 gram Tilsitter 45+ 2 a 3 tenen knoflook Gemengde peper en zeezout Bereiding. Volg de algemene bereiding ....

Kaasfondue Magor

Ingrediënten 300 gram jonge kaas 200 gram Magor 4 dl. droge witte wijn 1 theel. Majoraan, bindmiddel knoflook Eventueel scheutje port Bereiding. Volg de algemene bereiding

Kaasfondue Castello Blue

Een variant op Kaasfondue Tholstrup Castello Ingrediënten 400 gram belegen kaas 200 gram Castello blue 4 dl. Witte droge wijn knoflook 1 eetl. Kirsch 2 eetl. Room peper nootmuskaat allesbinder Bereiding Volg de ...

Kaasfondue Curry

Ingrediënten 500 gram kaas (bijvoorbeeld eentje van Kaasfondue Basis ) 2/5 dl. droge wijn 1 eetl. milde currypasta Beetje citroensap knoflook allesbinder zwarte peper Bereiding Volg de algemene bereiding , als de wijn gesmolten ...

Kaasfondue Boerenkaas

Ingrediënten 600 gram Boerenkaas 1/2 liter wijn 1 teen knoflook 1 eetlepel Maizena

Kaasfondue met truffels

Ingrediënten 1 blikje truffels 200 gram Gruyère 200 gram Emmenthaler 3 deciliter Champagne knoflook Kirsch/Cognac Bindmiddel Bereidingswijze Hak de truffel fijn, bewaar het truffelnat uit het blikje en voeg gehakte truffel e...

Kaasfondue Comte Corgonzola

Ingrediënten 400 gram Boeren Comte 200 gram Corgonzola 5 dl droge witte wijn verse gemalen zwarte peper bindmiddel Bereidingswijze De schimmeldraden van de corgonzola zijn kleiner te krijgen door stevig met een garde te roe...

Kaasfondue Kruiden

Ingrediënten 1-3 teentje(s) knoflook 300 gram jong belegen Edammer 300 gram kruidenkaas - bieslook - tuinkruiden - komijn - ... 50 gram blauwschimmel 4dl droge witte wijn bindmiddel 1 theelepel citroensap 1-3 theelepel(s) ...

Kaasfondue Comte Reblochan

Ingrediënten 300 gr comte 300 gr reblochan 300 gr beaufort kaas 6 dl witte wijn nootmuskaat,peper bindmiddel Bereidingswijze Zie bereiding

Kaasfondue met ansjovis en basilicum

Ingrediënten 1 teentje knoflook 100 g Parmezaanse kaas 500 g Maaslander jong belegen. 4 eetlepes medium sherry. mespunt majoraan 2 eetlepels crème fraîche 4 fijngehakte ansjovisfilets 3 dl droge witte wijn 10 g in stukjes ge...

Caribische Kaasfondue

Ingrediënten 400 gram roomkaas of jonge Goudse kaas 400 gram kaas, Goudse, lichtbelegen, 48+ 3 trostomaten 1 Spaanse peper. 2 bosuitjes 15 gram (verse) koriander knoflook 0.5 liter witte wijn bindmiddel Tabasco 1 komkommer ...

Kaasfondue met kastanjechampignons

Ingrediënten 1 teentje knoflook 300 g gruyère 300 g emmentaler 3 dl droge witte wijn bindmiddel zout versgemalen zwarte peper 250 gram kastanjechampignons in plakjes 2 fijngesnipperde sjalotjes ½ theelepel gedroogde ti...

Blauwe-kaasfondue met cider en gember

Ingrediënten Gemberwortel 200 g magor 400 g Zaanlander mild 3 dl droge cider (brut) bindmiddel 2 eetlepels calvados of cognac zout versgemalen zwarte peper 5 gemberbolletjes 2 eetlepels gembersiroop Bereidingswijze ...
Kaasfondue geitenkaas

Kaasfondue geitenkaas

Ingrediënten 700 gram Nederlandse geitenkaas 1 Crottin de Sevre et Belle (een geitenkeutel) 1 eetlepel (verse) bieslook 1 eetlepel (verse) tijm 5 dl droge witte wijn bindmiddel Bereidingswijze Doe de kaas in 1 keer in de ...

Kaasfondue Eekhoorntjes Brood

Ingrediënten Kaasfondue met Comté of Gruyère 40 gram eekhoorntjes brood witte peper. Bereidingswijze Week de paddenstoelen een dag in de wijn. Schep ze uit de wijn en snijd ze in stukjes. Wijn liefst filteren om zand uit de paddenstoelen kw...

Kaasfondue Groene Kruiden

Ingrediënten knoflook naar smaak 300 gram licht belegen kaas 200 gram kernhem 3 dl droge witte wijn bindmiddel 1-3 theelepel cognac circa 20 sprieten verse bieslook circa 20 takjes versie kervel mespunt nootmuskaat naar ...

Kaasfondue Kernhem

Ingrediënten 200 gram kernhem kaas 600 gram (extra) belegen kaas 1 uitje - (knoflook)olie om in te bakken teentje knoflook 500 ml witte wijn 125 ml slagroom bindmiddel 1 scheutje droge sherry 2 eetlepels geknipte verse ...

Kaasfondue Tholstrup Castello

Ingrediënten 150 gram Tholstrup Castello blauw 500 g belegen Goudse kaas 3 dl droge witte wijn 250 gram champignons 300 gram broccoli (roosjes) 4 eetlepels sherry bindmiddel Bereidingswijze Als je maizena als bindmiddel ...

Kaasfondue Canadees

Ingrediënten 350 gram belegen Goudse kaas 250 gram mager ontbijtspek of gerookt spek in dikkere plakken gesneden. 2-3 dl droge witte wijn allesbinder of ander bindmiddel scheutje Kirsch nootmuskaat Bereidingswijze Snijd de ...
Kaasfondue met tomaten

Kaasfondue met tomaten

Ingrediënten 300 gram belegen Goudse kaas 300 gram tomaten knoflook klontje boter 1 dl. witte wijn basilicum paprikapoeder Bereidingswijze Gezien de tomaten al veel vocht bevatten heeft deze fondue duidelijk minder wijn. ...

Kaasfondue met tomaten (puree)

Ingrediënten 200 gram Emmentaler 200 gram gruyere 2½ deciliter witte wijn knoflook, 2 eetlepels citroensao bindmiddel eetlepels citroensap* 2 eetlepels tomatenpuree, ¼ theelepel oregano 1¼ deciliter slagroom Bereidingswijze V...

Kaasfondue met Ham en Pesto

Ingrediënten 500-600 gram broccoli 200 gram achterham 500 ml droge witte wijn 600 gram jonge kaas 4 eetlepels verse groene pesto Bereidingswijze Broccoli ca. 3 minuten in bodempje water koken en in vergiet afspoelen met koud ...
Kaasfondue met ananas

Kaasfondue met ananas

Een variant die wat zoeter is dan gewone Zwitserse kaasfondue, wellicht om kinderen kennis te laten maken met kaasfondue. Ingrediënten 350 gram ananasschijven uit blik droge witte wijn 400 gram gruyere 200 gram emmentaler Kerriepoeder ...

Kaasfondue van cheddar en gruyèrekaas

Ingrediënten 400 ml witte wijn 200 g gruyère 300 g cheddar 2 zongedroogde tomaten, fijngesneden 3 bosuitjes, in dunne ringetjes citroensap bindmiddel Bereiden Algemene bereiding , voeg tijdens het binden het citroensap t...

Geitenkaasfondue met walnoten

Een variant op Kaasfondue Geitenkaas Ingrediënten 400 ml witte wijn 400 gram harde Hollandse geitenkaas 100 gram zachte geitenkaas knoflook bindmiddel 15 g verse koriander, fijngesneden Bereiden Algemene bereiding . Strooi ...

Kaasfondue met beemsterkaas

Ingrediënten 400 gram Beemsterkaas jong belegen 400 gram Beemsterkaas extra belegen 50 gram gepelde en gehakte walnoten 1 teentje knoflook 4 dl droge witte wijn of appelsap bindmiddel (verse) bieslook stokbrood zout, zwarte ...

Kaasfondue Parrano

  Ingrediënten 500gr Parrano kaas 2,5 dl. droge witte wijn bindmiddel 1 theelepel citroensap 1-3 theelepel kirsch. versgemalen zwarte peper mespunt nootmuskaat Bereidingswijze Volg de algemene Bereidings methode ...

Kaasfondue Walnoten

Ingrediënten 50 gr grof gehakte walnoten half zakje verse bieslook knoflook 4 dl droge witte wijn 300 gr geraspte gruyere 300 gr belegen kaas bindmiddel zout, peper, nootmuskaat Bereiden volgens de algemene methode Op ...

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *