Meteen door naar de klassieke Zwitserse kaasfondue of een van de varianten. Of bekijk een van de vele andere mogelijkheden, zonder wijn en zonder alcohol
De bereiding
Hoeveel kaasfondue heb je nodig?
Hieronder en in het rechter menu vind u de hoofdrubrieken
Kaasfondue Recepten
Er bestaan meer dan tien ‘officiële’ fonduesoorten met verschillende kaascombinaties. Iedere fondue heeft zijn eigen smaak en elke kaas zijn eigen smeltgedrag. Gebruik de voorgestelde combinaties als inspiratie voor je eigen kaasfondue
Kaasfondue bereiding
Pan
Kaasfondue wordt gegeten uit een caquelon , een dikwandige pan. Liefst glad van binnen, anders het schoonmaken een nachtmerry. Een hoge ovenschaal werkt echter ook prima. Afhankelijk van de verhouding tussen de hoeveelheid kaasfondue en de inhoud...
Kaasfondue Hoeveelheden
Hoeveelheid
De recepten gaan uit van vier personen (circa 150 gram kaas per persoon). Dit is voldoende als de kaasfondue niet 'kaal' gegeten wordt. Dus met salade, soepje, toetje en dergelijke. Ga anders uit van 200 gram kaas per persoon en pas de hoeveelheden...
Kaasfondue Eten
Eten
Brood
Wat ouder en uitgedroogd (stok)brood werkt het beste. Vers brood glijd makkelijk van de vork. Breek of snij het brood in grove stukken.
Of neem bijvoorbeeld een Turks brood of Lavash
De traditionele straf voor de gene die het eerst zijn/haar...
Geschiedenis en Achtergronden Kaasfondue
Historisch verslag
Met de feestdagen komen de fonduepannen weer op tafel om een lange donkere avond gezellig met familie en vrienden door te brengen.
Hoewel de Kaasfondue als Zwitserse uitvinding in de boeken staat is de naam afkomstig van het Franse...
Kaasfondue en de Romeinen
Een van de mooiste beschrijving van een eenvoudige kaasfondue maaltijd is terug te vinden in Asterix en de Helvetiërs (Zwitsers). Tegelijkertijd is het ook een prachtig stuk geschiedenisvervalsing , in de tijd dat de Gallische helden het leven van de ...
Kaasfondue zonder wijn
Onderstaande kaasfondue recepten worden zonder wijn klaargemaakt. Kaasfondues zonder wijn (en alcohol) zijn ook te maken door in gewone recepten de wijn te vervangen door ongezoete appelsap, rivella of Amé. Voeg eventueel een beetje citroensap toe als ...
Kaasfondue zonder alcohol
Onderstaande kaasfondue varianten die helemaal zonder alcohol gemaakt worden, ben je alleen geen liefhebber van wijn dan zijn er ook recepten zonder wijn
Chocoladefondue
Chocolade fondue, als desert voor grote mensen of als heerlijke smeerpartij op een kinderfeestje
Kaas Gourmet
Als vegetarisch alternatief of aanvulling op het klassieke vleescourmet is kaas uitermate geschikt. Het is hiermee een moderne variant op de raclette , het smelten en gratineren van kaas. Vrijwel alle kazen zijn hiervoor geschikt, ook zachte (lopende)...
Raclette
Raclette is een oude manier van kaas bereiden. En een soort primitieve voorloper van de Kaasfondue . Bij Raclette wordt de kaas met het snijvlak naar richting een warmte bron gelegd. Dit kan een houtvoer, Barbeque of electrische raclette zijn. Zodra er...
Chocolade fondue met Sinaasappel
Dit recept is gelijk aan het algemene recept voor Chocolade fondue . Gebruik Sinaasappellikeur (grand marnier of bijvoorbeeld Cointreau) en voeg verder toe:
1 sinaasappel
Boen de sinaasappel goed,
trek met een mesje of dunschiller een aantal...
Bouillonfondue
Bouillonfondue gaat volgens het zelfde principe als de klassieke vleesfondue. Alleen nu met Bouillon in plaats van olie.
Ingrediënten
600 gram verschillende vleessoorten.
B.v. biefstuk, kalfs- of varkenshaas, kipfilet, rundergehakt, tartaar.
Sauzen ...
Italiaanse Bouillonfondue
Bouillonfondue gaat volgens het zelfde principe als de klassieke vleesfondue. Alleen nu met Bouillon in plaats van olie.
Ingrediënten
40 gram kipfilet
200 gram achterham
150 gram champignons
1 winterwortel
1 courgette
1 bosje lente-ui of ...
Recepten
Overige Recepten en Informatie