Varianten op de klassieke kaasfondue

Er is een variant die als de klassieke Zwitserse kaasfondue te boek staat. Er bestaat echter niet zoiets als DE kaasfondue, hieronder en basis recept een aantal varianten

Ingrediënten

Uitgaande van 4 personen:

  • 1-3 teentje(s) knoflook
  • 500-600 gram kaas Over hoeveelheden
  • 3-4 dl droge witte wijn,ongezoete appelsap, rivella of Amé.
  • bindmiddel
  • 1 theelepel citroensap
  • 1-3 theelepel kirsch.
  • versgemalen zwarte peper
  • mespunt nootmuskaat

De bereidingswijze staat op de algemene pagina

Varianten

Er is een variant die als de klassieke Zwitserse kaasfondue te boek staat. Er bestaat echter niet zoiets als DE kaasfondue, hieronder een aantal varianten

Gewoon 1/2 Gruyère 1/2 Emmenthaler
Leerdammer 1/2 Leerdammer 1/2 Fougerond
Goudse 1 jong belegen Goudse kaas
Jurasienne 1/2 oude Comté 1/2 jonge Comté mild
Comtoise 2/3 oude Comté 1/3 belegen Comté licht pikant
Savoyarde 2/3 Beaufort 1/3 Emmenthaler zoetig
Chablaisienne 2/3 oude Comté 1/3 Emmenthaler zoetig,pittig
Tarentaise 2/3 oude Beaufort 1/3 belegen Beaufort fijntjes
Zwitserse I 2/3 Emmenthaler 1/3 Appenzeller kruidig
Zwitserse II 1/3 Emmenthal 1/3 Appenzel 1/3 Gruyère
Neufchatelloise 2/3 Gruyère 1/3 Emmenthaler pikant
Genevoise 2/3 Emmenthalter 1/3 Saint Niklaus pittig
Vaudoise 2/3 Gruyère 1/3 Gamser pikant
Fribourgoise 2/3 Vacherin Fribourg 1/3 Gruyère aromatisch
Moitié-Moitié 1/2 Gruyère 1/2 Vacherin Fribourg pittig
3/8 Gruyère 2/8 Vacherin Fribourg 3/8 Emmenthaler

Maak de fondue pittiger door bijvoorbeeld wat Parmazaanse kaas, pittige boerenkaas, Münster of Tilsiter toe te voegen.

Nog meer variatie

  • Voeg eens majoraan, tijm of bieslook toe in plaats van nootmuskaat.
  • Doe een teelepel mosterd in de wijn.
  • Voeg een pak(je) soepgroenten toe ( vlak voor het binden).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *