Het is 1 februari . De feestdagen liggen al weer lang achter ons, de goede voornemens die we hadden, hebben we, dankzij Blue Monday al niet meer. Je wou zo graag afvallen, maar de eerste kilo die er af is is er ook al weer aan.
Toch hoef je je hoofd niet te laten hangen, met afvallen kan je vandaag weer verder gaan. Simpel door vandaag geen vlees te eten. En voor de langere termijn is het raadzaam om vlees te schrappen van je menu.
Dat klinkt radicaal. Moet je dan meteen vegetariër worden om af te vallen? En dat terwijl je vlees zo lekker vindt? Misschien wel, want (veel) vlees eten maakt dik. Een Europees onderzoek gehouden onder 370.000 mensen heeft aangetoond dat minder vlees eten de kern is om af te vallen en gezond te blijven. Mensen die minder of geen vlees aten maar wel hetzelfde aantal calorieën binnen kregen bleken na vijf jaar afgevallen te zijn. De vleeseters bleken juist aangekomen te zijn. Vlees maakt dus dik. Ander onderzoek, uit de VS, heeft weer aangetoond dat dikke mensen die veel vlees eten waardoor de vicieuze cirkel in stand blijft. Ophouden met vlees eten klinkt inderdaad radicaal.
Maar denk je dat het je niet gaat lukken om meteen geen vlees meer te eten? Begrijpelijk, een gewoonte verander je niet zo makkelijk. Wat in ieder geval werkt is minder vlees te eten. Het schijnt dat Nederlanders gemiddeld 200 gram vlees per dag eten. Halveer dit naar 100 gram per dag. Neem magere vleessoorten zoals kalfsvlees of lamsvlees. Eet dit vlees ook met mate! En ben je zover dat je vlees kan laten staan, eet dan bijvoorbeeld op vrijdag vis. (Vrijdag is visdag!) Leer jezelf minder vlees te eten en je zult zien dat je afvalt. Oja, meer volkorenproducten eten, meer magere zuivelproducten drinken, meer bewegen, meer groente en fruit helpen natuurlijk ook heel goed! Maar dat wist je al.