Dit is mijn pannenkoekrecept. Dit recept is als voorbeeld voor meerdere variaties, waarvan er een aantal onderaan het recept staan.
Mijn motivatie voor dit recept komt voort uit een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde van de KRO over wat er nou in de kant-en-klare mix zit. Dit geld voor pannenkoeken, maar ook voor cake, cupcake en kruidenmixen. En daar kwam uit dat kant-en-klare pannenkoekenmix alleen maar bloem, zout en een soort stabilisator bevat. Dus waarom niet zelf maken. Pannenkoek is per stuk zelf goedkoper en je weet wat er in zit.
Zodoende het recept. Geniet er van.
Ingrediƫnten:
- 500 gram bloem
- 4 eieren
- 1 liter melk
- Zout
- Zonnebloemolie
Benodigdheden:
- Koekenpan met anti-aanbaklaag
- Mixer
- Kom (voor het beslag)
- Spatel
- (Soep)-lepel
Bereiding:
- Zet de koekenpan op het vuur en laat deze goed warm worden,
- Meng de bloem, eieren, melk en mespuntje zout door elkaar. Zorg dat er geen klontjes meer in het beslag zitten, dit is echt niet lekker om te eten.
- Verdeel een beetje olie in de pan. Wrijf dit door de pan met een stukje keukenpapier, zodat er geen olie meer door de pan loopt.
- Zet het vuur onder de pan hoog.
- Verdeel met een licht draaiende beweging een lepel beslag in de pan. Meer beslag – dikkere pannenkoek, minder beslag – dunnere pannenkoek.
- Laat het beslag met rust tot de bovenkant bijna gestold is.
- Draai vervolgens de pannenkoek voorzichtig om.
- Bak kort de andere kant van de pannenkoek en….
- Eet Smakelijk.
Variatie tip:
- Bestrooi of besmeer de pannenkoek met suiker, poedersuiker, stroop en/of chocopasta.
- Bak wat ontbijtspek in de pan voor je het beslag in de pan doet voor een heerlijke spek pannenkoek. Dit kan ook met plakjes appel of ananas.
- Strooi wat kaas over de pannenkoek voor dat de bovenkant gestold is voor een kaas-pannenkoek.