Scones

Scones zijn een essentieel onderdel van de Cream Tea en daarmee de High Tea. Er zijn nogal wat varianten:

Een

voor 10-12 scones

Ingrediënten

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 75 g boter
  • 1 ei
  • 25 g basterdsuiker
  • 1 z vanillesuiker
  • 125 ml melk
  • 1 afgestreken tl bakpoeder
  • snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 240 C.

  • Zeef en meng het bakmeel, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout.
  • Snijd de boter in blokjes en meng ze met het meelmengsel en kneed het tot een zacht deeg. Rol het uit tot een dikte van 1,5 cm.
  • Gebruik een beker of kopje van ongeveer 5 cm doorsnede om vormen uit te steken. Bestrijk ze met losgeklopt ei.
  • Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze in 10 minuten lichtbruin en gaar

Twee

Ingrediënten

  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels (25 gram) witte basterdsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 1 deciliter melk of karnemelk
  • 60 gram boter of margarine
  • een paar eetlepels bakmeel (voor het bestuiven)
  • bakpapier of margarine om de bakplaat in te vetten
  • 2 – 3 eetlepels melk (en een kwastje)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius, zet een gasoven op stand 7.
  • Vet de bakplaat in of leg er een vel bakpapier op.
  • Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het zout door elkaar.
  • Snijd de boter of margarine in stukjes en doe ze bij het meelmengsel.
  • Kneed het mengels tot het kruimelig is.
  • Breek de eieren boven het mengsel en giet de (karne)melk erbij.
  • Kneden tot een soepel deeg.
  • Bestuif het werkblad, de deegroller en het deeg met wat bakmeel.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 2 centimeter dik.
  • Steek met een uitsteekvormpje (of een glas) rondjes van 5 of 6 centimeter doorsnee uit het deeg en leg de rondjes naast elkaar op de bakplaat (verdelen met onderling minstens 3 centimeter afstand).
  • Kneed de resten deeg opnieuw, rol het deeg weer uit en steek er ook rondjes uit tot al het deeg op is.
  • Bestrijk de deegrondjes met melk.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones 15 – 20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.

Haal de hete scones met een pannenkoekenmes van de bakplaat en serveer de scones lauw- warm.

Drie

(voor circa 8 scones)

Ingrediënten

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 40 gram boter of margarine, in stukjes
  • circa 1 1/2 dl. melk
  • 1 ei, losgeklopt

Bereiding

  • Oven voorverwarmen op 220 graden Celcius.
  • Boven kom bakmeel, zout en bakpoeder zeven. Boter toevoegen en met

vingertoppen tot broodkruimachtige massa verkruimelen. Zoveel melk erdoor
roeren tot een licht en soepel deeg ontstaat.

  • Deeg uitrollen tot een lap van circa 2 cm dik. Met ronde uitsteekvorm ( doorsnede 5-6 centimeter rondjes uitsteken. Rest opnemen uitrollen.
  • Scones op bakplaat leggen en in midden van oven scones in circa 10 minuten gaar en goudbruin bakken. Op rooster iets laten afkoelen.