Scones zijn een essentieel onderdel van de Cream Tea en daarmee de High Tea. Er zijn nogal wat varianten:
Een
voor 10-12 scones
Ingrediënten
- 300 gr zelfrijzend bakmeel
- 75 g boter
- 1 ei
- 25 g basterdsuiker
- 1 z vanillesuiker
- 125 ml melk
- 1 afgestreken tl bakpoeder
- snufje zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 240 C.
- Zeef en meng het bakmeel, suiker, vanillesuiker, bakpoeder en zout.
- Snijd de boter in blokjes en meng ze met het meelmengsel en kneed het tot een zacht deeg. Rol het uit tot een dikte van 1,5 cm.
- Gebruik een beker of kopje van ongeveer 5 cm doorsnede om vormen uit te steken. Bestrijk ze met losgeklopt ei.
- Leg ze op een ingevette bakplaat en bak ze in 10 minuten lichtbruin en gaar
Twee
Ingrediënten
- 350 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels (25 gram) witte basterdsuiker
- 1/2 theelepel zout
- 2 eieren
- 1 deciliter melk of karnemelk
- 60 gram boter of margarine
- een paar eetlepels bakmeel (voor het bestuiven)
- bakpapier of margarine om de bakplaat in te vetten
- 2 – 3 eetlepels melk (en een kwastje)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius, zet een gasoven op stand 7.
- Vet de bakplaat in of leg er een vel bakpapier op.
- Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker en het zout door elkaar.
- Snijd de boter of margarine in stukjes en doe ze bij het meelmengsel.
- Kneed het mengels tot het kruimelig is.
- Breek de eieren boven het mengsel en giet de (karne)melk erbij.
- Kneden tot een soepel deeg.
- Bestuif het werkblad, de deegroller en het deeg met wat bakmeel.
- Rol het deeg uit tot een lap van 2 centimeter dik.
- Steek met een uitsteekvormpje (of een glas) rondjes van 5 of 6 centimeter doorsnee uit het deeg en leg de rondjes naast elkaar op de bakplaat (verdelen met onderling minstens 3 centimeter afstand).
- Kneed de resten deeg opnieuw, rol het deeg weer uit en steek er ook rondjes uit tot al het deeg op is.
- Bestrijk de deegrondjes met melk.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de scones 15 – 20 minuten tot ze gaar en goudbruin zijn.
Haal de hete scones met een pannenkoekenmes van de bakplaat en serveer de scones lauw- warm.
Drie
(voor circa 8 scones)
Ingrediënten
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 40 gram boter of margarine, in stukjes
- circa 1 1/2 dl. melk
- 1 ei, losgeklopt
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 220 graden Celcius.
- Boven kom bakmeel, zout en bakpoeder zeven. Boter toevoegen en met
vingertoppen tot broodkruimachtige massa verkruimelen. Zoveel melk erdoor
roeren tot een licht en soepel deeg ontstaat.
- Deeg uitrollen tot een lap van circa 2 cm dik. Met ronde uitsteekvorm ( doorsnede 5-6 centimeter rondjes uitsteken. Rest opnemen uitrollen.
- Scones op bakplaat leggen en in midden van oven scones in circa 10 minuten gaar en goudbruin bakken. Op rooster iets laten afkoelen.