Afternoon High Tea

De Engelse keuken is er een die weinig tot de verbeelding spreekt. Met Fish en Chips uit een oude krant, vette worst met bonen in tomatensaus voor ontbijt en nog wat stew’s zijn de culinaire hoogstandjes wel genoemd.

Uitzondering hierop zijn de befaamde Teas. Twee bekende teas zijn de Afternoon Tea en de High Tea. Vaak worden deze term naast en door elkaar gebruikt maar er is verschil.

De Afternoon Tea is een jaar of 150 terug ontstaan als gezellige theekransjes van de gegoede dames en werd rond een uur of vier gedronken. De traditionele Afternoon Tea bevat Scones met Cream en Jam (Cream Tea), sandwiches en/of Gebakjes.

De armere sloebers kenden geen Afternoon Tea, maar hadden later op de dag tussen 6 en 7 de High Tea of gewoon Tea. Dit was een meer uitgebreide maaltijd. In de tijd dat de High Tea ontstond werd er tussen de middag warm gegeten (supper), de warme maaltijd is naar de avond verschoven maar wordt vaak nog steeds Tea genoemd in plaats van Dinner. Tea-time is dus niet een uur of 4 maar meer tegen 6 uur.

Vaak wordt de term High Tea gebruikt in plaats van Afternoon Tea, zeker in restaurants buiten de Angelsaksische gebieden. Waarschijnlijk omdat High duurder klinkt, maar van oorsprong is het dus minder