Afternoon Tea

Het belangrijkste en meest voor de hand liggende onderdeel van een Afternoon Tea ( of een High Tea zo je wilt) is: Thee. Thee is hier een rekbaar begrip koffie valt er ook onder, en limonade en fris. Thee is er een talloze smaken, ga naar een theewinkel en laat je verrassen. Je kunt 1 pot thee zetten voor de hele club maar leuker is het om voor heet water te zorgen en dan verschillende soorten thee aan te bieden en de gasten te latenkiezen. Het handigste gaat dit met theezakjes voor 1 kop thee of losse thee en een thee-ei of thee-lepel.

Koffie voor 1 persoon is wat lastiger, met de koffie-pads voor de senseo of losse zakjes koffiepoeder-met-een-smaakje kun je variatie aanbrengen. Wellicht een smakelijkere optie is het om in een koffiewinkel (vaak hetzelfde als bovengenoemde theewinkel) een bijzondere koffie te halen en die je gasten voor te zetten

Eten

Wat een Afternoon Tea onderscheid van de pot thee om vier uur is het eten dat erbij geserveerd wordt. De Tea gaat verder dan een pot drab met een koekje.

Op zich is een Tea niet gebonden aan een bepaald soort eten, trefwoorden zijn: Gevarieerd, Licht,Klein, Lekker en aangezien de Tea veelal op het warmst van de dag in de zomer genoten wordt: meestal Koud (het eten niet de thee, behalve als je ijsthee serveert, maar we hadden het over eten). Uitgangspunt is dat je het eten bij een Tea met duim en wijsvinger naar binnen kunt werken. Hoewel bitterballen aan de laatste kwalificatie voldoen vormen ze toch geen onderdeel van een Tea, ook niet koud. En het is ook niet gezegd dat je de aardbeien met slagroom niet met een vorkje mag eten.

De Afternoon Tea is verder niet gebonden aan een bepaalt soort eten, als er meer en zwaarder eten is (zoals bijvoorbeeld een Hartige Taart) wordt de Afternoon Tea meer een High Tea, maar laten we daar maar niet over kniezen. Wat suggesties voor een Afternoon High Tea

 • Hartige Taarten en Sandwiches
 • CreamTea
 • Cakes en Koekjes
 • En Verder
  • Aardbeien
  • Ander fruit meloen, bessen enzovoorts
  • Ijs
  • Slagroom
  Persoonlijk vind ik niet te stijve zelfgeklopte slagroom een stuk lekkerder dan het schuim uit een spuitbus, het plakt ook beter om je aardbei of gebakje heen.

Picknick

Omdat de Tea kan bestaan uit allemaal koude gerechten is het zeer eenvoudig om de Tea als picknick uit te voeren. Eten in de koelbox, camping brander mee voor de thee (of heet water in de thermosfles, of ijsthee) en dan de lanen in, de padden op. Oude deken niet vergeten om op te zitten en dan een rustig plekje zoeken… (Oeps)

Aankleding

De echte verfijnde afternoon tea wordt natuurlijk geserveerd in het beste porselein, samen met een kleurrijk servet en aangereikt door de butler.

Enfin, een bordje en een kopje is uit praktisch oogpunt wel aan te raden, en het is ook leuk het zaakje wat aan te kleden met een veldboeket op tafel, kleurrijke servetten en dergelijke. Maar het kan praktischer zijn eenvoudige plastik bordjes je gebruiken in plaats van aardewerk (the china with the hand-painted periwinkles). Die witte flubberdingen zijn niet echt fraai, bij onder andere de ikea verkopen ze vrolijk gekleurde hardplastiek bekertjes, bordjes en bakjes voor weinig, gaan jaren mee.

Leef je uit!