Vibram Five finger schoenen

Vibram Five finger schoenen

Vibram Fivefingers schoenen geven je het gevoel van blootvoets lopen en de bescherming die schoenen bieden. Want waarom draag je schoenen en loop je niet op blote voeten? Omdat we het zo gewend zijn, omdat we schoenen mooi, leuk, handig en goed vinden en omdat we alleen in de badkamer en op het strand op blote voeten lopen. Schoenen zijn in essentie echter de bescherming voor onze voeten tegen mogelijke verwondingen. Ze zijn de laag die ervoor zorgt dat we onze voeten niet openhalen aan scherpe stenen en randen. Schoenen voorkomen dat we onze voeten niet laten infecteren met het vuil en de viezigheid die er overal is. Schoenen compenseren de fouten van voeten.

Maar lopen op blote voeten is de basis van goed en gezond lopen. Hoe meer we zouden lopen op onze voeten en niet in onze schoenen, hoe gezonder dat zou zijn. Betere doorbloeding, betere houding, minder blessures, minder kramp, meer energie, meer stabiliteit, betere wendbaarheid. Wat een opsomming! En dat alleen maar omdat je blootvoets optimaal gebruik maakt van de 26 botten, 27 gewrichten en 34 spieren (en 200.000 zenuwuiteinden) die er in je voet zitten. Een voet is als een machine die prima functioneert zonder kunstmatige aanpassingen. Let maar eens op als je loopt. Voel wat je voeten doen. Voor het beste effect moet je eens afwisselend met schoenen en zonder schoenen lopen.

Op blote voeten overal en altijd lopen is natuurlijk onmogelijk. Het benaderen van blootvoets lopen inclusief de voordelen van het lopen op schoenen kan wel. Met Vibram Fivefingers. Fivefingers (sorry, het woord schoen dekt niet meer de lading) zijn gemaakt van dun, scheurbestendig en ademend materiaal. Het is de tweede huid over de voet en gaat over de (vijf) tenen (what’s in a name) heen. Ze ondersteunen en beschermen de voeten dusdanig dat je in twee weken tijd (reken echter op meer tijd) een nieuwe, maar oorspronkelijke en natuurlijke, manier van lopen hebt. Je wikkelt je voet af. Je komt niet meer neer op de hiel, maar op de voorvoet. Dit zorgt ervoor dat je lichaam naar voren beweegt, met als gevolg dat je een optimale lichaamsbalans hebt. Alle spieren in de voeten worden gebruikt en daardoor worden ze sterker. Je voelt weer dat je tenen hebt en dat je er controle op hebt. De grote teen vormt een duo met je kleine teen waardoor je grip en balans hebt. Uiteraard gaat het voelen, ervaren en controleren van de spieren gepaard met spierpijn! (Wees gewaarschuwd). Maar spierpijn is tijdelijk en geeft het signaal af dat je een andere houding aanneemt. Been- en rugspieren worden trouwens ook geactiveerd.

Met Vibram Fivefingers train je je voeten continu. En dat merk je niet alleen in de toegenomen spierkracht maar ook in andere dingen. De doorbloeding is namelijk beter en dat betekent dat de voeten minder snel koud zijn in de winter (heerlijk idee, geen koude voeten meer) maar sneller de warmte kwijt kunnen in de zomer (herkenbaar toch, dat je in de zomer zo snel mogelijk je schoenen uit zou willen doen?).

Fivevingers zijn er voor mannen, vrouwen en kinderen (maat 29-34). Fivevingers zijn uitstekend geschikt om mee te hardlopen, te wandelen, te yoga-en, te kajakken, te zeilen en voor casual gebruik. Maar voor dat laatste moet je volgens mij een dedicated fivefinger geworden zijn!

 

2 reacties op “Vibram Five finger schoenen

  1. inov 8

    in de volkskrant van 14 november een artikel over blootsvoets hardlopen. korte uitleg van zaken als hiellanding versus landen op de voorvoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *