Ecotoerisme Zuid-Afrika

Ecotoerisme Zuid-Afrika

Grenzend aan het Kugerpark ligt het Manyeleti Game Reserve. Het natuurpark is 23.000 hectare groot. Groot genoeg om de Big Five van Zuid-Afrika zien: de leeuw, de luipaard, de buffel, de olifant en de neushoorn.

Manyeleti betekent in de lokale taal: plaats onder de sterren. En dat kun je zelf ook ervaren door te overnachten in een van de luxe safaritenten of romantische houten chalets, uiteraard voorzien van luxe en comfort.

De komende twee jaar wordt het Manyeleti Safari Lodge Accomodation uitgebreid door de bouw van zeven lodges. Totaal zullen er 350 bedden bij komen. Tegelijk zal de infrastructuur van het park worden aangepakt.

Het Krugerpark en ook het Manyeleti Game Reserve zijn voorbeelden van ecotoerisme op grote schaal. Het belang van de natuur, en in het bijzonder de wilde beesten, staat bij beide parken voorop. De lokale bevolking wordt zoveel mogelijk betrokken bij nieuwe projecten. En daarmee voldoen ze aan de vrij vertaalde definitie van Ecotoerisme: het verantwoord reizen naar natuurgebieden zodat het milieu beschermd blijft en het welzijn van de plaatselijke bevolking bevorderd wordt. (The International Ecotourism Society).

Als toerist kun je trouwens overal in Zuid-Afrika je eigen eco-steentje bijdragen. Wees bijvoorbeeld zuinig met water, ga liever onder  de douche dan in bad. Of douche een keertje niet. Rijd je zelf, in een huurauto, zet dan juist de airco uit. Het verbruik van je brandstof is met airco 20% meer. Gamewatching is leuk. Maak het nog leuker en aangenamer door de motor af te zetten. Wees dan wel bedacht dat je in geval van een naderende boze olifant (herkenbaar aan de grote flapperende oren) je wel weer snel moet kunnen starten! Kom bij het kopen van leuke souvenirs erachter of de producten lokaal gemaakt zijn of geïmporteerd uit China. Door lokale producten te kopen, stimuleer je de lokale economie. Afdingen hoort erbij, maar realiseer je dat je niet te ver hoeft te gaan. Vraag de prijs, doe een tegenbod en accepteer het daarop volgende aanbod. Want, de verkoper zal waarschijnlijk de kostwinnaar zijn van zijn of haar familie.

Naar de site van Manyeleti

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *