Ver weg, en toch thuis

Ver weg, en toch thuis

Ligt het aan Nederlanders dat ze reislustig zijn? Of wil het verre buitenland zich associeren met Nederland? Onderstaand een overzicht van reisbestemmingen waar je je als Nederlander helemaal (of niet) zult thuisvoelen.

Huis ten Bosch.

Nagasaki, Japan

Denk niet dat hier slechts een replica van het paleis staat. Nee, er is een compleet resort,  of zoals je wilt, een attractiepark, aangelegd dat in oppervlakte vergelijkbaar is met de ministaat Monaco en met de opzet van een uitvergroot Madurodam. Dus kun je de net zo hoge Domtoren zien, overnachten in het gebouw gelijkend op het Rijksmuseum, rondvaarten maken door de grachten en het hele jaar (het is mogelijk) genieten van tulpen. Het is een eerbetoon aan de meer dan 400 jaar oude relatie tussen Japan, specifiek Nagasaki, en Nederland.

Orange County Deluxe Hotel.

Kemer, Turkije

Een hotel dat er niet uitziet als een hotel, maar als een bizarre mix van Amsterdamse grachtenpanden samen met Volendamse vissershuisjes. Gecomplementeerd met een draaiende molen, een ophaalbrug over de gracht en Hollandse kroegen. Alleen het berglandschap op de achtergrond en de mediterrane zeelucht vertellen dat je niet in Nederlands bent. Maar ja, als je toch een keer in een Volendams vissershuisje wilt overnachten, en je bent toevallig in Turkije, dan is dit natuurlijk wel de kans!

Herinneringen van de VOC

Malakka, Maleisië

We zouden het bijna vergeten, maar Nederland heeft met haar koloniale verleden een grote stempel gedrukt op de Indonesische archipel. Malakka was ooit, in de 17e eeuw, het centrum van de handel in goud, zijde en specerijen. Nu resteren nog de straatnamen: Jonkerstraat en Herenstraat. Dan is er nog het Dutch Square waar het Stadthuys, uit 1650, staat. En een klokkentoren en een kerk. De huizen in de omgeving zijn in dezelfde rode kleur geverfd, om de eenheid van de wijk te stimuleren.

Amangalla Resort.

Galle, Sri Lanka

Voorheen een vesting voor handelaren van de VOC en andere compagnies, nu een prachtig gerestaureerd resort. Het fort staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco, omdat het zeer goed bewaard is gebleven. Mooie huisjes (uiteraard klein) en gebouwen in Hollandse stijl geven je dat oranjegevoel. Het resort is trots op het verleden van dit hexagonale gebouw. Kijk bijvoorbeeld ter plekke naar de naamgeving van de zalen.

Herinneringen aan de WIC.

Willemstad, Curaçao

Wat de VOC was voor het oosten, dat deed de West Indische Compagnie voor de Antillen. De restanten van de koloniale overheersing zijn nog tastbaar en zichtbaar. Zo is daar Fort Amsterdam, in het verleden het hoofdkantoor van de WIC en strategisch verdedigingsfort, in het heden het regeringsgebouw voor de Nederlandse Antillen. Er zijn meer oude Hollandse gebouwen en de taal zorgt er ook voor dat je prima thuisvoelt. Lekker naar de haven lopen, Hollandse gebouwen zien en waar kun je beter overnachten voor dat Hollandse gevoel dan in het luxe Hotel Kura Hulanda?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *