Met de auto op vakantie? Leuk, maar bereid je wel voor!

Met de auto op vakantie? Leuk, maar bereid je wel voor!

Met de auto op vakantie gaan is niet alleen leuk, zeker als je met het hele gezin gaat kun je een hoop besparen op vliegkosten. En dat is in deze tijd natuurlijk mooi meegenomen. Het is alleen wel van belang om je goed voor te bereiden om te voorkomen dat je voor nare verrassingen komt te staan.

autopech

  1. Voordat je op pad gaat is het verstandig om goed uit te dokteren wat de tol kost en of het de moeite loont om tolwegen op sommige trajecten te ontlopen.
  2. En de brandstofprijzen verschillen sterk in de diverse Europese landen. De tank volgooien in landen als Luxemburg en Andorra is vrijwel altijd een flinke omweg waard. Maar vergeet ook niet op tijd te tanken. Niet overal vind je zoveel benzinestations langs de weg als in Nederland.
  3. Pas ook goed op dat je de auto niet te zwaar belaadt. Als je flink wat bagage meeneemt zul je altijd je bandenspanning moeten checken. Meestal moet je je koplampen ook verstellen. Kijk in het instructieboekje van de auto. De motor krijgt het met zo’n zwaar beladen auto flink te verduren, zeker als je door de brandende zon rijdt of in bergachtig gebied.
  4. Mocht je last krijgen van een kokende motor, zet de auto dan zo snel mogelijk aan de kant. Doe de motorkap open en wacht minimaal een kwartier voordat je de radiatordop losdraait. Doe dit heel voorzichtig, stukje bij beetje, want er kan een fontein van kokende koelvloeistof uitspuiten die lelijke brandwonden kan veroorzaken. Draai hierna de dop van de koeling los, laat de druk ontsnappen en vul bij met koelvloeistof of eventueel gewoon leidingwater.
  5. Check voordat je weggaat of je autoverzekering nog geldig is. Zeker als je met een oudere auto op pad gaat is het slim om lid te worden van de wegenwacht met Europa service van de ANWB. Anders ben je bij pech veroordeeld tot de grillen van een buitenlandse garagehouder.
  6. Ieder land in Europa heeft bovendien aparte restricties: in Frankrijk is het bijvoorbeeld verboden om een navigatiesysteem bij je te hebben dat ook flitsinformatie geeft. In Spanje moet je een paar veiligheidshesjes in de auto hebben liggen voor het geval van pech (die kan je bij benzinestations bij de grens kopen).
  7. En als je in Duitsland een stad binnenrijdt heb je een milieusticker nodig. Die kan je overigens gewoon bij de ANWB bestellen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *